ЛОГО НА YEAZ AQUATREK Stand Up Paddle Board

YEAZ AQUATREK Stand Up Paddle Board ПРОИЗВОД НА YEAZ AQUATREK Stand Up Paddle BoardСОДРЖИНА ЗА ИСПОРАКА

 • Даска за стоење лопатка (SUP).
 • Крајот
 • Воздушна пумпа
 • комплет за поправка

ОПШТИ

Прочитајте го внимателно овој прирачник.
Прирачникот не опфаќа курс за безбедносни упатства. За ваша безбедност, стекнете искуство во ракување и ракување пред вашето прво патување со веслање. Добијте информации за училишта за спортови на вода или посетете настава доколку е потребно. Осигурајте се дека прогнозата за ветер и оток е погодна за вашата табла за веслање и дека можете да ја користите под овие услови.
Ве молиме проверете ги локалните регулативи или специјалните дозволи во секоја земја пред да работите. Секогаш одржувајте ја вашата даска за веслање правилно одржувана. Секоја даска за веслање може сериозно да се оштети со неправилна употреба. Размислете за состојбата на морето кога возите со брзина и управувате со таблата. Секој корисник на таблата треба да носи соодветно пловно помагало (елек/спасувачко средство за спасување).
Ве молиме имајте предвид дека во некои земји е задолжително да се носи пловно помагало што е во согласност со националните регулативи. Ве молиме чувајте го ова упатство на безбедно место и предадете го на новиот сопственик при продажба.
ВНИМАНИЕ: НЕ СЛЕДУВАЊЕТО НА БЕЗБЕДНОСНИТЕ УПАТСТВА И ПРЕДУПРЕДУВАЊА ВО ПРИРАЧНИКОТ ИЛИ СО ПРОИЗВОДОТ МОЖЕ ДА РЕЗУДИРА СО ПОВРЕДИ ИЛИ, ВО ЕКСТРЕМНИ СЛУЧАИ, СМРТ.

 • Проверете и придржувајте се до максималната носивост на плочата.
 • Секогаш носете плови за спасување одобрено од крајбрежната стража.
 • Комплетот даска е погоден само за луѓе кои знаат да пливаат.
 • Одборот бара способност за балансирање. Користете ја таблата само со соодветни вештини.
 • Никогаш не користете ја таблата при офшор ветер (ветер што дува од земја кон вода).
 • Никогаш не користете ја таблата во офшор струи (струи се оддалечуваат од брегот).
 • Не користете ја таблата во бранови.
 • Одржувајте безбедно растојание од брегот од 50 метри.
 • Секогаш носете сигурносен поводник (вклучен само како опција). Ветерот и струјата може да предизвикаат плочката да се движи побрзо.
 • Никогаш не скокајте од главата на таблата прво во водата.
 • Внимавајте на гребените; не возете брзаци.
 • Не ја закачувајте таблата за веслање на брод и не влечете ја.
 • „Stand Up Paddleboard“ не е играчка и не е погодна за деца под 14-годишна возраст. Никогаш не дозволувајте малолетниците да ја користат таблата без надзор.
 • Никогаш не користете ја таблата по зајдисонце, пред зори или во периоди на слаба осветленост.
 • Проверете ги локалните закони и прописи за правилна и безбедна употреба на овој производ.
 • Не изложувајте ја таблата со весла на директна сончева светлина кога сте надвор од вода.
 • Чувајте ја таблата подалеку од остри предмети.
 • Надувајте ја воздушната комора до соодветен притисок.
 • Не надувајте со компресор.
 • Затегнете го вентилот пред да ја стартувате плочата. Ослободете го притисокот по употреба.
YEAZ AQUATREK за стоење на лопатка СЛИКА 2 ВНИМАНИЕ/ОПАСНОСТ/ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ
Нема заштита од давење
YEAZ AQUATREK за стоење на лопатка СЛИКА 1 ЗАБРАНЕТО
Забранета употреба во бела вода Забранета употреба во брановидни бранови Забранета употреба во струи Забранета употреба во офшор ветер
YEAZ AQUATREK за стоење на лопатка СЛИКА 3 ЗАДОЛЖИТЕЛНИ УПАТСТВА
Прво прочитајте ги упатствата Целосно надујте ги сите воздушни комори Погодни само за пливачи

БЕЗБЕДНОСТ

 • Никогаш не веслајте без друго лице во близина, освен ако не сте во заштитени места за капење.
 • Никогаш не користете го сетот за даска ако сте под дејство на лекови, алкохол или дрога.
 • Бидете предвидливи и претпазливи кога ја користите таблата и никогаш не ги преценувајте сопствените способности. Кога веслате, користете ги мускулите на таков начин што секогаш ќе можете да се движите назад на растојанието што сте го поминале.
 • Веслајте само во водите блиску до брегот.
 • Држете го вашето растојание од извори на енергија, флоцам и други пречки.
 • Запознајте се со локалните безбедносни прописи, предупредувања и правила за пловење активности пред да излезете на вода.
 • Проверете ги локалните временски информации за моменталната вода и временските услови пред да излезете на вода. Не веслајте во тешки временски услови.
 • Кога веслате, внимавајте тежината на даската секогаш да биде рамномерно распоредена.
 • Кога веслате, внимавајте стапалата да не се заглават во кабелот за прицврстување или во рачката за носење.
 • Не користете ја плочата ако има истекување и губи воздух. Поправете го истекувањето како што е опишано во поглавјето „Поправки“ или контактирајте со производителот преку сервисната адреса.
 • Никогаш не дозволувајте повеќе од едно лице да ја користи таблата во исто време. Тој е дизајниран да носи товар само на еден возрасен човек.
 • Информирајте ги другите луѓе темелно за правилата и безбедносните упатства пред да им дозволите да го користат сетот за табла.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ

 • Веслате, перките и надуената даска се тврди и може да предизвикаат повреда.
 • Внимавајте на случајните минувачи кога го транспортирате сетот за даски.
 • Внимавајте на другите луѓе во водата кога веслате.
 • Ако паднете во вода на ниски температури, може да добиете хипотермија.
 • Носете термички костум кога веслате на даската на ниски температури.
 • Опасност од давење! Малите деца може да се фатат во жиците на даската и безбедносната линија и да се задават.
 • Чувајте ја таблата подалеку од мали деца!

ЗАБЕЛЕШКА

 • Ризик од оштетување! Плочката е одобрена за максимален притисок на полнење од 1bar (15 PSI). При поголем притисок, материјалот е претерано растегнат и може да се кине.
 • Надувајте ја плочата до максимален притисок за полнење од 1 bar (15 psi).
 • Ако притисокот е над 1bar (15 psi), отворете го вентилот и испуштете малку воздух.
 • Надворешната кожа на таблата може да се оштети ако дојде во контакт со други предмети и материјали.
 • Чувајте се подалеку од карпести брегови, столбови или гребени со даската.
 • Не дозволувајте масла, корозивни течности или хемикалии како што се средства за чистење домаќинства, киселина од батерии или горива да дојдат во контакт со надворешната кожа. Ако тоа се случи, темелно проверете ја лушпата за протекување или други оштетувања.
 • Чувајте ја даската подалеку од оган и жешки предмети (како запалени цигари).
 • Не ја транспортирајте таблата во надуена состојба на возилата.
 • Опасност од губење на притисокот! Ако вентилот не е правилно затворен, притисокот во плочата може ненамерно да се намали или вентилот може да се контаминира.
 • Секогаш држете го вентилот затворен кога не ја надувувате плочата или не ја отпуштате.
 • Осигурајте се дека областа околу вентилот е секогаш чиста и сува.
 • Спречете песок или други загадувачи да навлезат во вентилот.
 • Во случај на губење на притисокот, проверете го и вентилот во случај да протекува. Ве молиме следете ги чекорите во упатствата за поправка.
 • Опасност од лебдење! Без безбедносна линија, таблата може да лебди и да се изгуби.
 • Користете безбедносна линија со даската освен ако не сте во обезбедени области и можете безбедно да стигнете до брегот со пливање.
  Забелешки кога таблата не се користи на вода
 • Не ја изложувајте таблата на директна сончева светлина долго време, особено при високи температури, кога не е на вода. Поради силно загревање и проширување на воздухот во внатрешноста на плочата (до 100 степени), притисокот може значително да се зголеми и да доведе до оштетување на плочата, па дури и до пукање на шевовите. Кога се користи на вода, топлината се троши со директен контакт со водата. Транспортот на багажник на покривот е исто така безопасен кога возилото се движи. Топлината се троши со протокот на воздух.
 • Чувајте ја даската во сенка кога не ја користите и избегнувајте директна сончева светлина.
 • Намалете го притисокот со ослободување на воздухот.
 • Надувајте ја даската повторно пред употреба според општите упатства.

СОБРАНИЕ

Ве молиме не користете остри алатки!

РАСПИТУВАЊЕ НА ТАБЛАТА
Најдете мазна и чиста површина за да го расклопите телото на цевката.
За првично надувување и за да се запознаете со вашиот нов производ YEAZ, препорачуваме да го надувате на собна температура. ПВЦ материјалот е мек, што го олеснува склопувањето. Ако таблата за веслање се чувала на температура под 0°C, чувајте ја на 20°C 12 часа пред да се одвитка.

РАКУВАЊЕ СО ВЕНТИЛОТYEAZ AQUATREK за стоење на лопатка СЛИКА 4

За да ја надувате плочата, извадете го безбедносното капаче од вентилот. За да го направите ова, свртете го спротивно од стрелките на часовникот. Вентилот се отвора (при отпуштање на дното) или затворен (при надувување на врвот) со влошка со пружина. Пред да започнете со надувување, проверете дали иглата за вметнување на вентилот е во положба „горе“. Ако иглата е во положба „долу“, ве молиме притиснете ја иглата на јадрото на вентилот додека не се појави.

ИНФЛАЦИЈАYEAZ AQUATREK за стоење на лопатка СЛИКА 5
Вметнете ја млазницата на цревото во вентилот на плочата и свртете го додатокот во насока на стрелките на часовникот. По надувување, извадете го цревото и затворете го безбедносното капаче на вентилот за трајно да го запечатите.
Користењето компресор може да го оштети вашиот предмет; сите барања за гаранција се неважечки ако се користи компресор.
ВНИМАНИЕ: ЈасАко ја изложите таблата со веслање на жешкото сонце, проверете го притисокот на воздухот и испуштете малку воздух, инаку материјалот може да се претегне. Температурата на околината влијае на внатрешниот притисок на коморите: отстапувањето од 1°C резултира со отстапување на притисокот во комората од +/-4 mBar (06 PSI).

МОНТИРАЊЕ НА ПЕРКАТА

Порамнете ја перката на ист начин како и двете фиксирани перки. Олабавете ја завртката целосно од перката. Потоа лесно зашрафете ја лабавата завртка назад во квадратната навртка. Ова го олеснува поставувањето на навртката во шината. Сега вметнете го во отворот во средината на шината. Потоа користете ја завртката за да ја турнете квадратната навртка во саканата положба и сега целосно олабавете ја завртката. Навртката останува во водичката шина. Сега вметнете ја перката со месинганата завртка прво на отворот на шината во навалена положба, потоа исправете ја и турнете ја перката додека дупката не биде директно над квадратната навртка и фиксирајте ја перката во неа со завртката.YEAZ AQUATREK за стоење на лопатка СЛИКА 6

ОТСТРАНУВАЊЕ НА ПЕРКАТА
Одвртете ја завртката од квадратната навртка. Со помош на завртката извлечете ја перката, а потоа квадратната навртка од шината. Веднаш повторно закачете ја завртката и квадратната навртка на перката.

ОСЛОБОДУВАЊЕ НА ВОЗДУХОТ YEAZ AQUATREK за стоење на лопатка СЛИКА 7

Нежно притиснете ја иглата за вметнување на вентилот за полека да го ослободите притисокот од плочата. Кога го испуштате воздухот, проверете дали нема песок или нечистотија околу вентилот или да влезе внатре.

ВНИМАНИЕ: Отстранете го капакот на вентилот само за да го надувате/издувате воздухот. Ова ќе спречи случајно истекување на воздух и навлегување на какви било честички во вентилот.
Сега почнете нежно да ја тркалате таблата од предната страна кон вентилот за да го ослободите преостанатиот воздух од плочата. Заменете го капачето на вентилот и затворете го цврсто за да спречите навлегување нечистотија и влага. Сега повторно одвиткајте ја штицата со лопатка и почнете да ја тркалате од другата страна каде што се наоѓа вентилот. На овој начин, даската полесно се превиткува, а перките истовремено се подобро заштитени. Ставете ги испорачаните перничиња од пена на фиксираните перки за заштита.

КОРИСТЕЊЕ НА ТАБЛАТА

 • Користете го кабелот за багаж за носење и зацврстување на дополнителни предмети на таблата.
 • Користете ја рачката за носење ако сакате да ја транспортирате даската на копно.
 • Секогаш носете го испорачаното лопатка кога ја користите таблата.
 • Ако вашата штица се преврте и лежи со врвот на таблата на површината на водата, превртете ја со двете раце, така што горниот дел повторно е свртен нагоре. Доколку е потребно, преместете се на брегот ако не можете да го направите тоа од водата.

ЧИСТЕЊЕ

 • Неправилното или неправилно чистење на комплетот табла може да предизвика оштетување.
 • Не користете агресивни средства за чистење, четки со метални или најлонски влакна или остри или метални предмети за чистење како што се ножеви, тврди шпатули и слично. Тие можат да ги оштетат површините.
 • Не користете растворувачи за чистење на гарнитурата.
 • Темелно чистете ја даската по секоја употреба.
 • Можете да ја исчистите таблата кога е надуена или кога воздухот е издишан.
 1. Ставете ја таблата на мазна, рамна и сува површина.
 2. Испрскајте ја даската со градинарско црево или исчистете ја со мек сунѓер навлажнет со чиста вода од чешма.
 3. Избришете ја даската со сува, мека крпа и оставете ја целосно да се исуши.

ЧУВАЊЕ

 • Ризик од оштетување! Неправилното складирање на таблата и неговите додатоци може да доведе до појава на мувла.
 • Оставете ги сите делови од плочата целосно да се исушат пред да ги складирате.
 • Целосно издишете ја плочата и проверете дали вентилот е фиксиран во отворена положба.
 • Чувајте ја завитканата даска во торбичката за носење.
 • Чувајте ја даската подалеку од дофат на деца и безбедно затворена.
 • Не ставајте тешки предмети или предмети со остри рабови на комплетот на плочата.
 • Проверете го комплетот на таблата за знаци на абење или стареење по подолго складирање.

ПОПРАВКИ

 • Проверете ја плочата за губење притисок, дупки или пукнатини пред секоја употреба.
 • Секогаш издишувајте пред да ја поправите плочата.

LECKS ПРЕБАРУВАЊЕ

 1. Уверете се дека нема песок или други нечистотии во вентилот.
 2. Надувајте ја таблата целосно како што е опишано во делот „Надувување“.
 3. Исплакнете ја таблата, вклучувајќи ја и областа околу вентилот, со блага вода со сапуница. Ако се појават меурчиња, истекувањето мора да се поправи.

Протекување вентил
Ако се појават меурчиња околу вентилот, тоа веројатно значи дека вентилот не се затвора целосно цврсто. Во овој случај, затегнете го вентилот во насока на стрелките на часовникот користејќи го клучот на вентилот обезбеден во комплетот за поправка.

Неисправен вентил
Ако не се формираат меурчиња на обвивката или околу вентилот кога плочата е надуена, тоа може да значи дека вентилот е неисправен:

 1. Ставете го капачето на вентилот на вентилот и свртете го во насока на стрелките на часовникот за да се затегне. 2.
 2. Навлажнете го затвореното капаче на вентилот со вода со сапуница.
 3. Ако сега се формираат меурчиња, вентилот мора целосно да се замени (видете поглавје „Замена на вентилот“).

Протекување
Ако се формираат меурчиња на надворешната кожа, можете да го запечатите истекувањето со специјален лепак и со материјалот што е испорачан во комплетот за поправка (видете поглавје „Запечатување протекување“). Ако надуената плоча ја изгуби вкочанетоста, причината не е нужно истекување. Температурните флуктуации може да предизвикаат и пад на притисокот.

ЗАТВРШУВАЊЕ ПРОТЕКУВАЊЕ

 • Ризик од штета!
 • Не секое лепило е погодно за поправка на таблата. Поправките со несоодветен лепак може да доведат до дополнително оштетување.
 • Користете само специјален лепак за чамци на надувување. Таков лепак можете да го набавите од специјализирани дилери.
 • Можете да ги запечатите дупките или пукнатините со лепак и материјалните закрпи што се испорачуваат во комплетот за поправка.
 • Издушете ја таблата пред да ја поправите.

Помали протекувања (помали од 2 mm)
Протекување помали од 2 mm може да се поправат со лепак.

 1. темелно исчистете ја областа што треба да се поправи.
 2. Оставете ја областа што треба да се поправи целосно да се исуши.
 3. Нанесете мала капка лепило на истекувањето.
 4. оставете го лепилото да се исуши прибл. 12 часа.

Поголеми протекувања (поголеми од 2 mm)
Протекување поголеми од 2 мм може да се поправат со лепило и материјални закрпи.

 1. Темелно исчистете го местото што треба да се поправи и оставете го целосно да се исуши.
 2. Исечете парче од материјалот што го преклопува истекувањето прибл. 1.5 см на секоја страна.
 3. Нанесете лепак на долната страна на исечената крпеница.
 4. Нанесете тенок слој лепак на истекувањето и на околната надворешна кожа по целата големина на материјалот.
 5. Оставете го лепилото да се стегне 2-4 минути додека не стане видливо лепливо.
 6. Оставете ја лепенката од исечениот материјал на истекувањето и цврсто притиснете ја.
 7. Оставете го лепилото да се исуши прибл. 12 часа.
 8. За целосно да ја запечатите областа, повторно нанесете лепило на рабовите на материјалот откако ќе се исуши.
 9. Оставете го лепилото да се исуши прибл. 4 часа.

Пред повторно да ја употребите таблата во вода, проверете дали истекувањето е навистина целосно затворено. Ако сè уште се појавува клокотот, однесете ја таблата во специјализирана работилница за поправка или контактирајте ја адресата за сервисирање дадена во овие упатства.

Замена на вентилот

Ако вентилот треба да се замени, можете да нарачате вентил за замена од наведената сервисна адреса.

 1. Ослободете го воздухот од таблата.
 2. Свртете го капачето на вентилот спротивно од стрелките на часовникот и извадете го.
 3. Поставете го клучот на вентилот од комплетот за поправка испорачан на горниот дел од вентилот и свртете го спротивно од стрелките на часовникот за да го олабавите. Додека го правите ова, фиксирајте го долниот дел од вентилот во внатрешноста на таблата со раката и внимавајте да не се лизне во таблата.
 4. Поставете го заменскиот вентил на долниот дел и свртете го во насока на стрелките на часовникот за да го затегнете. Проверете дали вентилот е центриран.
 5. Земете го клучот на вентилот и затегнете го горниот дел од вентилот во насока на стрелките на часовникот.
  Пред повторно да ја користите таблата, проверете дали вентилот навистина се затвора.

РАБОТУВАЕ

Фрлете го пакувањето според типот. Ставете картон и картон во колекцијата за отпадна хартија. Фолија до колекцијата за рециклирање.
Отстранете ја поставената табла според локалните прописи и закони.

ГАРАНЦИЈА
Гаранцијата за материјалните и производните дефекти е 2 години со правилна употреба

ПРОИЗВОДИТЕЛОТ

YEAZ AQUATREK за стоење на лопатка СЛИКА 8

VEHNSGROUP GmbH
Theatinerstraße 40-42
80333 Минхен
Германија
service@vehnsgroup.com
www.vehnsgroup.com, www.yeaz.eu
Предмет на измени и грешки
Производителот не прифаќа никаква одговорност за штета предизвикана од неправилна, неправилна или некомпатибилна употреба на производот.
© VEHNS GROUP GmbH

www.yeaz.eu

Документи / ресурси

YEAZ AQUATREK Stand Up Paddle Board [pdf] Упатство за употреба
AQUATREK, даска за стоење со весла, AQUATREK даска за лопатка за стоење

Референци

Остави коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *