Лого на UMOVAL b1

содржина Скриј
2 Упатство за корисникот
Паметни Wi-Fi PTZ камери

Упатство за корисникот

UMOVAL YCC365 Smart Wi-Fi PTZ камера 1

UMOVAL YCC365 Smart Wi-Fi PTZ камера 2

Ви благодариме што купивте IP-камери за безбедност на UMOVAL Wi-Fi! Ве молиме внимателно прочитајте ги упатствата пред да го користите уредот и чувајте го за подоцнежна референца.

Вид на Wi-Fi

модел #

Област на апликација

Wi-Fi од 2.4 GHz

Wi-Fi од 5 GHz

UM-DOG-CAM-01

затворен поддршка

поддршка

UM-LAMP-CAM-02

затворен поддршка

поддршка

UM20-2MP-16

отворен поддршка Не поддржува
UM25-2MP-12 отворен поддршка

Не поддржува

Ве молиме запомнете: Внатрешните PTZ IP камери поддржуваат Wi-Fi со двоен опсег и 2.4 GHz и 5 GHz. Но, надворешните PTZ IP камери поддржуваат само рутер за Wi-Fi 2.4 GHz. Ве молиме проверете дали вашиот рутер е компатибилен со уредот со камера и вашиот телефон е поврзан со рутер за Wi-Fi пред да го поврзете уредот.

1. Како да преземете APP?

Чекор 1: Пребарајте го клучниот збор „YCC365 Plus“ во Apple Store или Android APP Store за да ја преземете APP.
Чекор 2: Или скенирајте го QR-кодот за да ја преземете АПП.

YCC365 - QR код

2. Како да го додадете вашиот уред на APP и да ја поврзете камерата?
2.1 Регистрирајте нова сметка

Чекор 1: Ако е првпат да ја користите АПП, треба да регистрирате нова сметка преку вашата е-пошта. Ве молиме кликнете на „Регистрирај се“ и регистрирајте сметка според процедурата или најавете се со вашиот мобилен телефонски број.
Чекор 2: Ако ја заборавите лозинката, можете да ја ресетирате вашата лозинка, само кликнете на „Заборавена лозинка“ на страницата за најава.
Забелешка: Лозинката треба да содржи најмалку 6 знаци и не повеќе од 26 знаци. Тоа треба да биде комбинација од букви и бројки. Поддржувајте регистрација на мобилни телефони само во некои региони. Во спротивно, користете ја адресата на е-пошта за да се регистрирате во други региони.

2.2 Поврзете ја камерата

2.2.1 Скенирајте QR-код за да се поврзете
Чекор 1: Проверете дали вашиот телефон е поврзан со рутер за Wi-Fi.
Чекор 2: Изберете го вашиот сопствен рутер за Wi-Fi и внесете ја лозинката на рутерот.
Чекор 3: Скенирајте го QR-кодот на интерфејсот на APP со леќите на камерата кон него (Ве молиме чувајте ги QR-кодот и леќите на камерата во права линија на растојание од 10-20 см).
Чекор 4: Кликнете на копчето „Слушате тон или индикаторско светло“ откако ќе го слушнете гласот на бип. Потоа ве молиме почекајте да се поврзе, а процесот на поврзување ќе трае околу 1 или 2 минути. Ве молиме почекајте малку. Поврзувањето ќе се изврши успешно кога ќе слушнете глас „Добредојдовте да го користите уредот!“
Важна забелешка: Ќе се појави и ќе прикаже кратка порака „Можете да изберете 5G Wi-Fi, ве молиме потврдете дали камерата поддржува фреквентен опсег 5G, инаку додавањето нема да успее“. Ве молиме кликнете на копчето „Поддршка 5G“ без разлика дали Wi-Fi рутерот е 2.4 GHz или 5GHz за да продолжите.

YCC365 - Поврзете ја камерата 1YCC365 - Поврзете ја камерата 2YCC365 - Поврзете ја камерата 3YCC365 - Поврзете ја камерата 4

YCC365 - Поврзете ја камерата 5YCC365 - Поврзете ја камерата 6YCC365 - Поврзете ја камерата 7YCC365 - Поврзете ја камерата 8

2.2.2 Поврзување преку мрежен кабел
Ве молиме запомнете: Поддржувајте само LAN-порта уред, како што се надворешни PTZ IP-камери, а не внатрешни PTZ IP-камери.
Чекор 1: Кликнете на копчето + во горниот десен агол на интерфејсот на APP.
Чекор 2: Изберете го типот на уред „Интелигентна камера“, а потоа изберете „Додај со поврзување со мрежен кабел“.
Чекор 3: Приклучете го адаптерот за напојување на камерата и проверете дали LAN-портата на уредот е поврзан со мрежниот кабел. А потоа скенирајте го QR-кодот прикажан на горната страна на телото на уредот.
Чекор 4: Ве молиме почекајте малку. Поврзувањето ќе се изврши успешно за околу 1 минута кога ќе слушнете глас „Добредојдовте да го користите уредот!“

YCC365 - Поврзување преку мрежен кабел 1YCC365 - Поврзување преку мрежен кабел 2YCC365 - Поврзување преку мрежен кабел 3

YCC365 - Поврзување преку мрежен кабел 4YCC365 - Поврзување преку мрежен кабел 5YCC365 - Поврзување преку мрежен кабел 6

2.2.3 Поврзување преку AP Hotspot
Чекор 1: Кликнете на копчето + во горниот десен агол на интерфејсот на APP.
Чекор 2: Изберете го типот на уред „Интелигентна камера“, а потоа изберете „Додавање на AP hotspot“.
Чекор 3: Приклучете го адаптерот за напојување на камерата, а потоа трпеливо почекајте уредот да работи сам и ќе слушнете тон „Ве молиме поврзете го вашиот уред преку AP hotspot или код за скенирање“. Сега е време да кликнете на копчето Следно за да продолжите.
Ве молиме запомнете: Ако не гледате никакви совети, вашата камера може да се поврзе на други начини, како на пример Поврзете се со скенирање QR-код или преку мрежен кабел. Ве молиме избришете ја тековната колекција на вашиот интерфејс на APP.
Чекор 4: Одете на списокот со Wi-Fi и пронајдете го името „CLOUDCAM_XXXX“. Кликнете на него за да продолжите и вашиот мобилен уред наскоро успешно ќе се поврзе со жариштето на камерата и ќе се прикаже сино. Потоа кликнете на копчето < во горниот лев агол за да се вратите на интерфејсот на APP по поврзувањето со жариштето.
Чекор 5: Ве молиме кликнете на копчето Следно на вратениот интерфејс и дојдете до интерфејсот на „Поврзи се со Wi Fi“. Потоа изберете го вашиот рутер за Wi-Fi и внесете ја точната лозинка за Wi-Fi. Конечно, кликнете на копчето Потврди, за што ќе биде потребно околу 1 минута за конечно да се заврши врската со AP hotspot.

YCC365 - Поврзување преку AP Hotspot 1YCC365 - Поврзување преку AP Hotspot 2YCC365 - Поврзување преку AP Hotspot 3

YCC365 - Поврзување преку AP Hotspot 4YCC365 - Поврзување преку AP Hotspot 5YCC365 - Поврзување преку AP Hotspot 6

YCC365 - Поврзување преку AP Hotspot 7YCC365 - Поврзување преку AP Hotspot 8YCC365 - Поврзување преку AP Hotspot 9

3. Како да ја користите камерата за повеќе функции?
3.1 Во живо предview Интерфејс и дијаграм

YCC365 - Во живо предview 1YCC365 - Во живо предview 2

О: Мени Б: HD/SD
В: Звук Д: Снимка
Е: Држете се за да разговарате F: Снимајте видео на вашиот телефон или таблет
G: Цел екран H: Складирање во облак
I: Започнете со снимање со аларм J: Облак албум
К: Контролен панел L: Репродукција на видео

YCC365 - Во живо предview 3

3.2 PTZ/Приместени PTZ

Можете да го контролирате аголот на ротација на камерата со кликнување на горната или долната, левата или десната страна на воланот.

(1) Исклучи.
(2) PTZ Ресетирање.
(3) Поставки: Кликнете на иконата Presets за да влезете во претходно поставениот интерфејс за управување.
(4) Рефлектори.
(5) Сподели.
(6) Забелешка: Претходно поставено известување за детекција на движење, детекција на звук и фреквенција на известување.

Забелешка: Вистинскиот интерфејс за приказ може да преовладува бидејќи различни модели на камери имаат различни функции.

3.3 Репродукција на видео

Чекор 1: Кликнете на копчето „Репродукција“ во долниот десен агол на интерфејсот во живо до view видеата за репродукција.
Чекор 2: Потоа ве молиме префрлете ја патеката за репродукција на view Репродукција во облак или репродукција на мемориска картичка.
Чекор 3: Репродукцијата на видеото ќе се изврши сама по себе. Но, можете да го прилагодите целното време на view репродукцијата на видеото.
Забелешка: Нема репродукција на видеа ако нема вметната мемориска картичка во камерата или вашата услуга за складирање облак е над 1-месечен бесплатен сервисен период.

YCC365 - Репродукција на видео 1YCC365 - Репродукција на видео 2YCC365 - Репродукција на видео 3

3.4 Како да додадете членови на семејството и да овластите повеќе корисници?

Чекор 1: Кликнете на симболот YCC365 - Мени со симболи на десното дно на поврзаниот интерфејс на камерата. И нов интерфејс ќе се појави на дното на вкупниот интерфејс на APP.
Чекор 2: Потоа кликнете на симболот на Поставки за да отворите друг интерфејс за да го најдете изборот на „Опрема за споделување“.
Чекор 3: Кликнете на копчето „Споделување опрема >“ за да отворите нов интерфејс и да додадете членови на семејството и да овластите повеќе корисници.

YCC365 - Додадете член 1YCC365 - Додадете член 2YCC365 - Додадете член 3

YCC365 - Додадете член 4

 

4. Поставки за претпочитање

Кликнете на копчето на Settings во живо viewing интерфејс за да го проверите менито на Preference Settings. И ве молиме направете ги поставките според вашите преференции.

5. Поделете го екранот на View Различни видеа во живо

Режимот на поделен екран е само за повеќе камери кои работат на иста сметка на APP.
Кликнете на копчето за поделен екран за да сфатите истовремено view на повеќе камери.

YCC365 - Поделен екран 1YCC365 - Поделен екран 2

Забелешка: Режимот на поделен екран ќе работи за повеќе од две камери.

6. Како да користите камера на компјутер?

Чекор 1: Пријавете се во webсајт www.ucloudcam.com
Чекор 2: Внесете го бројот на вашата сметка и лозинката, кликнете за да се најавите напред.
Забелешка: Ве молиме креирајте своја сопствена сметка со кликнување на Регистрирај се ако немате сметка.

YCC365 - На компјутер

7. Дознајте повеќе за Уредот

Модел #

функција

UM-DOG-CAM-01

UM-LAMP-CAM -02 UM20-2MP-16

UM25-2MP-12

временски неприлики

Не

Не Да

Да

Инфрацрвена ноќ

Да

Да Да

Да

Рефлектор

Не

Да Да

Да

Двонасочен аудио

Да

Да Да

Да

Далечински во живо View

Да

Да Да

Да

PTZ ротација

Да

Да Да

Да

детекција на движење

Да

Да Да

Да

Автоматско следење

Да

Да Да

Да

iOS

Да

Да Да

Да

Андроид

Да

Да Да

Да

LAN порт

Не

Не Да

Да

Моќ адаптер

USB

E27/Внатре AC / DC

AC / DC

апликации

затворен

затворен отворен

отворен

8. Што е вклучено во пакетот?

Различни модели ќе имаат различни ставки во пакетот. Ве молиме проверете ги откако ќе ја отворите кутијата за пакување.

8.1 Што е вклучено во пакетот на моделот # UM-DOG-CAM 01?

1 x Внатрешна WiFi PTZ камера
1 x USB адаптер за напојување
1 x USB електричен податочен кабел
3 x завртки и пластичен затворач
1 x Упатство за употреба

8.2 Што е вклучено во пакетот на моделот # UM-LAMP-CAM -02?

1 x Внатрешна E27 WIFi PTZ камера
1 x E27 приклучок
2 x завртки и пластичен затворач
1 x Упатство за корисник

8.3 Што е вклучено во пакетот на моделот # UM20-2MP-16 и UM25-2MP-12?

1 x надворешна WiFi PTZ камера
1 x AC/DC адаптер за напојување
4 x завртки и пластичен затворач
1 x Водоотпорен гумен прстен и пластичен сет
1 x Алатка за шрафцигер за инсталација
1 x Упатство за корисник

9. Како правилно да ја инсталирате камерата?

Камерата може да се инсталира со DIY. Но, инсталацијата на електричната жица се предлага да ја направи професионален електричар. Постојат разлики во инсталацијата помеѓу внатрешните и надворешните PTZ камери. А што се однесува до внатрешните PTZ IP камери и E27 lamp IP камери, инсталацијата исто така ќе биде различна. Ве молиме инсталирајте E27 lamp IP камери директно со навртување во приклучокот E27. Деталите за тоа како да инсталирате надворешни PTZ камери се како што следува:
Чекор 1: Лоцирајте ја позицијата каде што ќе се инсталира камерата. И проверете дали сигналот за Wi-Fi е силен со проверка на статусот на сигналот за Wi-Fi на вашиот мобилен телефон таму.
Чекор 2: Обележете ги дупките на ѕидот пред да ги дупчите дупките.
Чекор 3: Дупчете дупки со електричен алат за дупчење и вметнете го пластичниот затворач во дупките.
Чекор 4: Држете ја камерата во правилна положба и затегнете ги завртките за да ја поправите камерата.
Важна забелешка: Што се однесува до надворешните PTZ камери со LAN порта, ве молиме покријте го LAN портот со водоотпорен гумен и пластичен прстен за заштита IP67. Или запечатете го LAN-портата со лепила на LAN-портата ако надворешните PTZ камери се поврзани со безжичен Wi-Fi рутер.

YCC365 - Инсталирајте камера

10. Како да ја ресетирате камерата?

Чекор 1: Ве молиме view прикажаната слика како подолу за да го пронајдете копчето Reset.
Чекор 2: Копчето за ресетирање се наоѓа на крајот на една од трите линии.
Чекор 3: Отворете ја пластиката и ќе најдете тркалезно црно копче. Еве го копчето за ресетирање.
Чекор 4: Ве молиме притиснете го тркалезното црно копче за да ја ресетирате камерата да бидат оригиналните поставки во фабриката.

YCC365 - Ресетирајте ја камерата

11. ЧПП/Често поставувани прашања

Прашање 1: Не можете да ја поврзете камерата?
Причина 1: Проверете дали камерата е ресетирана. Ве молиме исклучете го адаптерот за напојување и вметнете го повторно. Или притиснете го копчето Reset за повторно да го поставите. Камерата е успешно ресетирана ако слушнете тон.
Причина 2: Некои камери поддржуваат само рутер за Wi-Fi 2.4 GHz. Проверете го вашиот рутер за Wi-Fi за повеќе информации. Ако вашиот Wi-Fi рутер е 5GHz, ве молиме проверете дали поддржува двојни режими од 2.4/5GHz.
Причина 3: Потврдете дека камерата не е поврзана со други сметки.

Прашање 2: Колку различни промптни тонови?
Има вкупно четири брзи тонови во текот на конфигурирањето.
Тон за барање 1: „Ве молиме конфигурирајте ја камерата според AP hotspot или код за скенирање“.
Тон за барање 2: Изберете го вашиот Wi-Fi и најавете се со вашата лозинка, откако уредот ќе направи тон како „бип“ ќе го слушнете тонот „Ве молиме почекајте да се поврзе Wi-Fi“.
Тон за барање 3: „Ве молиме почекајте да се поврзе интернетот“ откако ќе ја добиете IP адресата на Интернет.
Тон за барање 4: „Поврзан интернет. Добредојдовте да користите камера во облак“.
Решенија 1: Ако не може да го слушнете Prompt Tone 1 за 10 минути, камерата може да не работи. Ве молиме контактирајте со продавачот или тимот на услуги на UMOVAL за поддршка на корисниците.
Решенија 2: Ако не можете да го слушнете Prompt Tone 2 за 5 минути, проверете дали вашиот Wi-Fi канал е скриен и дали рутерот за Wi-Fi е далеку од камерата. Ако не се реши на овој начин, скенирајте го QR-кодот за да ја поврзете камерата.
Решенија 3: Ако не можете да го слушнете Prompt Tone 3 за 5 минути, намалете го бројот на корисници на Wi-Fi и избришете ги специјалните знаци од лозинката за Wi-Fi.
Решенија 4: Ако не можете да го слушнете Prompt Tone 4 за 5 минути, обидете се повторно. Ако сè уште не работи, ве молиме контактирајте го продавачот за поддршка на клиентите.

Прашање 3: Зошто видеото е наизменично?
Одговори: Облак услугата може да биде пробна нарачка. А, режимот за снимање аларм и режимот за снимање настани од картичката TF ќе снимаат само кога ќе се открие абнормалност. Затоа снимањето може да не е континуирано.

Прашање 4: Зошто камерата е исклучена?
Одговори: Проверете дали рутерот за Wi-Fi или адаптерот за напојување се исклучени? Ако се правилно поврзани, рестартирајте ја камерата или избришете ја камерата на APP и обидете се повторно да ја поврзете камерата.

Прашање 5: Како да додадете членови на семејството како овластени корисници?
Одговори: Одете на почетната страница на АПП и кликнете на копчето „Поставки“ за да изберете „Опрема за споделување“, а потоа додајте членови на семејството според процедурите чекор по чекор.

Прашање 6: Колку корисници можат да пристапат на сметка во исто време?
Одговори: Вкупно 10 корисници можат да пристапат на сметка во исто време. Но, истата сметка на APP може да поддржува 3 корисници view видеа во живо во исто време.

Прашање 7: Зошто не може да се препознае мојата Micro SD картичка?
Одговори: Проверете дали TF-картичката ги исполнува барањата за квалитет или не. А брендот Micro SD картичка ви се препорачува за локално складирање. Покрај тоа, сигналот за Wi-Fi може да биде толку слаб што Micro SD-картичката не може да се прочита. Прилагодете ја позицијата на рутерот или камерата за Wi-R за да добиете силен сигнал за Wi-Fi.

Прашање 8: Временската линија за снимање е празна бидејќи услугата облак истекува.
Решенија: Видеото не може да се репродуцира ако услугата облак е истечена. И видеото не може да се снима ако во камерата нема вметната TF-картичка.
Ако картичката TF може да работи правилно, но снимањето на видеото file исчезна, ве молиме проверете го статусот на Micro SD картичката со кликнување на копчето „Управување со мемориска картичка“.
Ако мемориската картичка работи нормално во апликацијата, но не е снимено видео, ве молиме форматирајте ја TF картичката. Ако сè уште не може да се користи, заменете ја со нова TF картичка и обидете се повторно.
Забелешка: Периодот на бесплатна услуга за складирање облак е само еден месец. Користете Micro SD-картичка за локално складирање видео или купете услуга за складирање облак за еден месец ако сакате да користите репродукција на видео.

Прашање 9: Зошто не може да го прочита името на безжичната мрежа откако ќе се поврзете со уредите со iOS и Android?
Решенија: Поврзете ги уредите со iOS или Android со Wi-Fi мрежа преку конфигурација, а потоа додајте ја камерата, што може да помогне да се прочита името на мрежата автоматски.

YCC365 - Уреди 1  YCC365 - Уреди 2а  YCC365 - Уреди 2   YCC365 - Уреди 2а  YCC365 - Уреди 3

iPhone Android iOS/Android таблет

Прашање 10: Зошто не можам да се префрлам на друга сметка за да ја конфигурирам камерата Wi-Fi?
Решенија: Камерата може да се поврзе само со сметката на еден главен корисник, а другите сметки може да се врзуваат само viewед преку механизмот за споделување. Најпрво избришете ја камерата на интерфејсот на APP ако другите сметки треба повторно да ја конфигурираат камерата како главен корисник.

Прашање 11: Како да ја поврзам мојата камера со друг рутер за Wi-Fi?
Постојат два начини да ја поврзете камерата со друг рутер за Wi-Fi како што следува:
Метод 1: Поставување >> Информации за мрежата >> Изберете нов Wi-Fi.
Метод 2: Обидете се да го ресетирате вашиот уред во интерфејсот на APP кога камерата е отстранета на друга локација и прикажува „Офлајн“. Кликнете на „Решавање проблеми“ и ресетирајте ја камерата, а потоа повторно додајте Wi-Fi.

12. Мерки на претпазливост и поддршка на клиентите

Мерки на претпазливост 1: Упатството за употреба е само за референца. И ве молиме придржувајте се до вашиот вистински производ додека го користите.
Мерки на претпазливост 2: Ако има надградби на софтвер или АПП без најава, ве молиме направете го тоа според ажурираните упатства.
Мерки на претпазливост 3: Ако имате какви било проблеми при користење на камерата, ве молиме контактирајте со продавачот или тимот за услуги на клиентите на UMOVAL за поддршка.
Мерки на претпазливост 4: Се потрудивме да обезбедиме комплетност и точност на содржината во упатствата. Сепак, може да има некои податоци без да бидат наведени. Ве молиме погледнете ја поддршката за корисници на UMOVAL ако има какво било отстапување или прашања од вас.

YCC365 - Водич ведио

 

Видео со водич за почеток

На интерфејсот на АПП се прикажува видео-водич ако вашата камера не е поврзана Ве молиме кликнете на Видеото за водич за почеток за да дознаете повеќе за тоа како правилно да го користите уредот.

Поддршка за клиенти:

UMOVAL е доверлива компанија и ние искрено ќе направиме корисничка поддршка за сите клиенти доколку има какви било проблеми со квалитетот при користењето на камерата во рамките на ограничениот гарантен период во 12 месеци од датумот на вашата нарачка.

Нашата е-пошта за поддршка на клиентите е како што следува:
[заштитена по е-пошта]

Добредојдовте да не контактирате преку е-пошта ако има какви било проблеми или прашања!

YCC365 - гаранција

Набавено од UMOVAL IoT Technology Co., Ltd
https://www.umoval.com/

Документи / ресурси

UMOVAL YCC365 Smart Wi-Fi PTZ камера [pdf] Упатство за употреба
YCC365, паметна Wi-Fi PTZ камера, YCC365 Smart Wi-Fi PTZ камера

Остави коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена