POScenter-лого

Термички печатач за етикети од серијата POS центар PC-80 USE

Термички печатач за етикети POScenter PC-80 USE серија-сл1

инструкции

 • Серијата POScenter PC-80 USE е термички печатач со баркодови со високи перформанси и доверливост. Тој е со висок квалитет и конкурентна цена и лесен за употреба, па затоа е широко користен во фабриката, логистиката, ресторанот, чајџилницата итн.
 • Белешки за безбедност
  • Ве молиме внимателно прочитајте ги долунаведените предупредувања и строго почитувајте ги пред да работите со печатачот.

безбедносни предупредувања

 • Предупредување: Не допирајте го секачот на печатачот или машината за кинење хартија.
 • Предупредување: Главата за печатење е главата, а периферната компонента го завршува печатењето.

Известувања

 1. Печатачот треба да се стави на цврсто место. Не го ставајте печатачот на вибрации и шокантни места.
 2. Не печатете или зачувајте печатач на места со висока температура, висока влажност и силно загадено место.
 3. Адаптерот за печатач треба да биде поврзан со правилно заземјен штекер. Не користете го истиот штекер заедно со големи мотори или друга опрема што може да предизвика волtagд флуктуации.
 4. Избегнувајте вода или проводен материјал (како метал) да влегува во внатрешноста на печатачот, штом ќе се случи, веднаш треба да го исклучите напојувањето.
 5. Ако долго време не користи печатачи, треба да го исклучите од напојувањето на адаптерот.
 6. Не расклопувајте го печатачот за ремонт или трансформација.
 7. Ве молиме користете го само адаптерот, кој е заедно со печатачот
 8. За да се обезбеди квалитетот и животниот век на печатачот, препорачуваме да користите висококвалитетна термичка хартија и лента.
 9. Проверете дали напојувањето на печатачот е исклучено кога ќе ги повлечете или приклучите линиите за поврзување.
 10. Кога ќе го повлечете или приклучите кабелот за напојување, ве молиме држете го на крајот на кабелот, кој е означен со стрелка (не влечете го мекиот дел од кабелот).
 11. Ве молиме чувајте го ова упатство за референца.

РЕЗИМЕ

Главни карактеристики

 • Поддржете ролна за термичка хартија/термичка налепница/термичка етикета
 • Висока брзина на печатење од 2-6 инчи/с
 • Поддржете 2D печатење (QRCODE)
 • Ширина на хартија од 16mm-82mm и лесна за употреба
 • Функција за автоматска проверка на хартија
 • Модуларен дизајн за исполнување на различни барања за апликација
 • Самоприлагодлива контрола на температурата
 • Ниска потрошувачка на енергија и ниски трошоци за работа

Техничките параметри

 • Метод на печатење: Директно термичко печатење
 • резолуција: 203DPI
 • Ширина на хартија: 16-82MM
 • Брзина на печатење: 150 mm/s (макс); 127 mm/s (нормално)
 • Меморија: DRAM: 8M БЛЕС: 4M
 • Интерфејси

  Термички печатач за етикети POScenter PC-80 USE серија-сл2
  ПОСцентар

 • Баркод:
  • 1D код: CODE128、EAN128、CODE39、CODE93、EAN13、EAN8、CODABAR、UPCA、UPCE、MSI、MSIC、I25
  • 2D код: QRCODE
 • Медиум
  • Тип на хартија: термичка ролна хартија, налепници и сл.
  • Ширина на хартија: 16mm-82mm
  • Дијаметар на надворешната ролна хартија: 85мм Max Paper-out метод: автоматски се вади или олупи
 • Адаптер за напојување на печатачот:
  • Влез на адаптер voltage: AC 110V/220V,50/60Hz
  • Излез на адаптер voltage: DC 24V / 2.5A
  • Влез на печатач voltage: DC 24V / 2.5A
 • животна средина:
  • Работна температура: 5~45°C;
  • Работна влажност:20-80% RH (некондензира)
  • Температура на чување: -40-55°C;
  • Влажност за чување: ≤90% (некондензира)

Инсталација и работа на печатач

Демонтирање на печатачот

 • Проверете ги резервните делови
 • Ве молиме проверете ги резервните делови кога ја отворате кутијата, ве молиме договорете го добавувачот или фабриката ако нешто пропушти.

  Термички печатач за етикети POScenter PC-80 USE серија-сл4

Поврзување на печатачот

 1. Проверете дали печатачот и компјутерот се исклучени, поврзете го кабелот со печатачот и интерфејсот (Сериски/Паралелен/USB/Етернет) на опремата.
 2. Ако автоматската фиока за готовина е достапна, тогаш поврзете го RJ-11 од фиоката за готовина со приклучокот за фиока за готовина на печатачот. (спецификацијата на фиоката за готовина мора да се совпаѓа со двигателот на фиоката за готовина на печатачот)
 3. Поврзете го наменскиот адаптер на печатачот
  Користете го наменскиот адаптер на печатачот. Дијаграмот за поврзување е прикажан подолу:

  Термички печатач за етикети POScenter PC-80 USE серија-сл5

Внимание:

 1. Прво приклучете го кабелот за напојување DC24V на печатачот, а потоа приклучете го напојувањето AC220V, конечно го врти прекинувачот за напојување. Не правете го тоа спротивно, или ќе му наштети на печатачот.
 2. Несоодветната употреба на адаптерот за напојување ќе доведе до печатење со лош квалитет, па дури и ќе му наштети на печатачот.
 3. Не поврзувајте ја телефонската линија со приклучокот за фиока за готовина, или ќе ги оштети и печатачот и телефонот.
 4. Кога ќе го повлечете кабелот за напојување на печатачот, држете го темпото каде што е потпишана стрелката (Не држете го мекиот кабел за да го повлечете кабелот за напојување). Држете го мекиот кабел и повлечете го може да го оштетите печатачот или адаптерот за напојување.
Ставањето на ролната хартија

Детална операција како што е прикажано подолу:

Термички печатач за етикети POScenter PC-80 USE серија-сл6
Термички печатач за етикети POScenter PC-80 USE серија-сл7

Функција на стартување
 1. Прилагодување на интервалниот сензор
  Неопходно е да се прилагоди чувствителноста на сензорот за интервал во следнава ситуација:
  1. нов печатач
  2. промена на етикетата
  3. Иницијализација на печатачот
   Оваа функција е за тестирање на чувствителноста на интервалниот сензор. Кога корисниците менуваат хартија со различни спецификации или го иницијализираат печатачот, тој треба да го постави прилагодувањето на сензорот за интервал.
   Следете ги чекорите подолу за да го прилагодите сензорот за интервал:
   1. исклучете го напојувањето на печатачот
   2. проверете дали хартијата постои и капакот е затворен
   3. притиснете го копчето ПАУЗА и вклучете го печатачот.
 2. Иницијализирање на печатачот
  Оваа функција е за бришење на податоците преземени во DRAM и ресетирање на печатачот. Ве молиме започнете со прилагодување на интервалниот сензор по иницијализацијата.

Индикаторско светло и копче

Има индикаторски светла за влечење: сино светло за напојување и црвено светло за грешка. Копче за влечење: PAUSE и FEED. Прикажан на следниов начин:

Термички печатач за етикети POScenter PC-80 USE серија-сл8

индикатор

S / N Статус Декларација за функцијата
1 Светлото за напојување е нормално вклучено, светлото за грешка е исклучено нормално
2 Светлото за напојување е нормално вклучено, грешка трепка Грешка и упатете се на кодот за грешка

Код на грешка

Лед светилка Сирена Индикација
LED светлото трепка 2 пати Звукот ѕвони 2 пати Грешка во механизмот
LED светлото трепка 3 пати Звукот ѕвони 3 пати Извадете хартија
LED светлото трепка 4 пати Звукот ѕвони 4 пати Грешка во секачот
LED светлото трепка 5 пати Звукот ѕвони 5 пати Прегрее
LED светлото трепка 6 пати Звукот ѕвони 6 пати Откриј
LED светлото трепка 7 пати Звукот ѕвони 7 пати Грешка во ознаката на споеви
LED светлото трепка 8 пати Звукот ѕвони 8 пати Грешка во црна ознака
LED светлото трепка 9 пати Звукот ѕвони 9 пати Неуспех да се најде SDRAM
LED светлото трепка 10 пати Звукот ѕвони 10 пати Неуспех да се најде блиц

Копчето

Сериски број функција Опис
 

1

 

Се хранат

Додека светлото за вклучување е вклучено и светлото ERROR е исклучено, кога ќе притиснете

 

Копче FEED, печатачот може да се внесе на предната страна на следната хартија за етикетата.

 

2

 

Пауза

Кога печатачот работи, ако го притиснете копчето PAUSE, печатачот ќе престане да работи.
 

 

 

 

3

 

 

Калибрација на сензорот за празнини

1. Затворете го напојувањето на печатачот

 

2. Проверете дали печатачот е хартија за напојување и покријте го горниот капак. 3. Притиснете го копчето PAUSE и отворете го напојувањето на печатачот, сега печатачот автоматски ќе ја калибрира чувствителноста на сензорот за празнини и потоа

зачувајте ги параметрите во меморијата. Конечно, олабавете го копчето PAUSE.

Сериски интерфејс за печатач

Серискиот интерфејс на POScenter PC-80 USE за печатач е стандарден RS-232, брзината на бауд на комуникација е 4800bps, 9600bps, 19200bps или 38400bps по избор (можете да го прилагодите со DIP прекинувач), 8 бита податоци, без валидација на непарни и парни броеви, едно стоп бит , поддржува протокол за ракување RTS/CTS и XON/XOFF.
Сериски интерфејс на печатачот, дефиницијата за секоја функција на пиновите е како што следува:

 

Пин бр.

модел името  

извор на сигнал

Опис
 

 

2

 

 

TXD

 

 

Печатач

Кога се користи протоколот за ракување XON/XOFF, печатачот ќе испрати контролен код

XON/XOFF за домаќин.

3 RXD домаќин Печатачот ќе прима податоци од домаќинот
 

 

 

8

 

 

 

РТС

 

 

 

Печатач

Одговорот на сигналот моменталната состојба на печатачот, Високото ниво покажува дека печатачот е зафатен, не може да прими датум. Додека ниското ниво покажува

печатачот е подготвен и може да прима податоци.

5 GND --- Сигнално заземјување
4 ДТР Печатач Тоа е исто како RTS сигналот (PIN 8)

Дијаграмот за поврзување помеѓу серискиот интерфејс на печатачот и серискиот интерфејс на домаќинот POS:

Термички печатач за етикети POScenter PC-80 USE серија-сл9

Паралелен интерфејс на печатачот

POScenter PC-80 USE приклучокот за паралелен интерфејс на печатачот е паралелен приклучок со 25 PIN, паралелен пренос од 8 бита, поддржува протокол за ракување BUSY/nAck. Секоја ПИН функција на приклучокот за паралелен интерфејс на печатачот е како што следува:

PIN

бр.

Име на сигналот извор на сигнал Опис
1 /STB Домаќинот Податочна порта активира пулсот, ќе ги чита податоците кога е негативен раб
2

3

4

5

6

7

8

9

DATA2 DATA3 DATA4 DATA5 DATA6 DATA7 DATA8 DATA9 Домаќин Домаќин Домаќин Домаќин Домаќин Домаќин Домаќин Овие сигнали одделно ги претставуваат информациите од NO.1 до No.8 за паралелни податоци. И кога логиката е 1, таа е на високо ниво, кога логиката е 0, таа е ниско ниво.
 

10

 

Назад

 

Печатач

 

Сигнал за одговарање на печатачот, Тоа покажува дека печатачот примил претходни податоци за бајти

11 ЗАФАТЕН Печатач Високото ниво покажува дека печатачот е зафатен, не може да прима податоци
12 Хартија надвор - Покажува дали на хартијата и недостасува PE-out Paper-out.
13 изберете Печатач Со отпорност на влечење на високо ниво
18-25 GND - Приклучок на земја, логичко ниско ниво
15 НЕ грешка (nFa ult) Печатач Отпорот повлекува високо електрично ниво.

Етернет порта за печатач

Етернет-интерфејс приклучокот на POScenter PC-80 USE е RJ45-8P, поддржува 10M/100M мрежа, а брзината на пренос е приспособлива.

Термички печатач за етикети POScenter PC-80 USE серија-сл10

Пин

Бр

Опис Упатство
1 TX + Испрати диференцијална линија+
2 TX- Испрати диференцијална линија -
3 RX + Примање диференцијална линија+
4 NC Нема функција
5 NC Нема функција
6 RX- Примање диференцијална линија -
7 NC Нема функција
8 NC Нема функција

Приклучок за фиоки за готовина за печатач

Приклучокот за фиока за готовина на печатачот е со стандарден RJ-11, приклучок со 6 жици, излез DC 24V/1A и работи со сигнал за напојување. Приклучете го кристалниот приклучок RJ-11 во приклучокот за фиока за готовина и потоа можете да ја отворите фиоката за готовина преку печатачот.

Термички печатач за етикети POScenter PC-80 USE серија-сл11

Функциите на интерфејсот на фиоката за готовина на печатачот се дефинирани на следниов начин:

Пин бр. Сигнал Упатство
1 GND Заземјување со напојување
2 DK1 Каса 1# катода
3 DK-1N Отворено откривање
4 ПВР Напојување/анодна на каса
5 DK2 Каса 2# катода
6 GND Заземјување со напојување

Драјвер за печатач

Два типа на диск за POScenter PC-80 USE Series: едниот е да инсталирате програма за двигатели директно под Windows9x/7/8/10/ME/2000/XP/Linux/Mac, а другиот е да инсталирате диск преку сериски, паралелни, USB или етернет.

 1. Инсталирајте драјвер под Windows
  Додајте печатач во Windows и назначете ги документите на двигателот во дискот на двигателот на Windows. Може да печати штом ќе ја започнете командата за печатење во програмата. На овој начин, двигателот на печатачот за Windows ги претвора знаците во графичка матрица за печатење.
 2. Инсталирајте драјвер преку интерфејс
  На овој начин, нема потреба од програма за возење. Може да печати токму тогаш кога ќе ги пренесе знаците во портата и кога тврдиот фонт во печатачот го реализира печатењето со размена на знаци. Со приклучок за двигател, типот на печатење го трансформира печатењето на страници во печатење во линија, што го контролира печатењето попогодно.

КОНТАКТ

Документи / ресурси

Термички печатач за етикети од серијата POScenter PC-80 USE [pdf] Упатство за употреба
PC-80, USE серија Термички печатач за етикети, Термички печатач за етикети, печатач за етикети, PC-80, печатач

Остави коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена