Лого PALISADEPALISADE

Водич за инсталација на плочки

ПРОЧИТАЈТЕ го целиот овој водич за инсталација пред да започнете со вашиот инсталација. ACP не е одговорен и нема да биде одговорен за неуспеси на проектот доколку не се почитуваат упатствата за инсталација. ACP препорачува да ги инсталирате овие плочки преку постоечка подлога за да обезбедите соодветен структурен интегритет. Плочките за палисада не се наменети за прицврстување на суров бетон, concreteидови од бетон или подрумски ementидови од бетонски блокови.
ЗА ИНСТАЛАЦИЈА ВО СУВИ ОКОЛИНИ
Соодветните подлоги во сува средина ќе вклучуваат врамени wallsидови со постоечка плочка, гипс картон, цементна плоча, OSB или иверица. Плејсадните плочки мора да бидат прикачени на конструкциите што се во согласност со вашите локални градежни кодови и имаат вметнато соодветни мерки за намалување на влагата.
ЗА ТУШ, када или директна околина на вода
Иако плочките „Палисад“ се 100% водоотпорни кога се користат со заптивната смеса во шевовите, ви препорачуваме да ги следите локалните градежни кодови за влажни средини како што се туш кабини и кади. Во подот за када или туш, постојните wallsидови од керамички плочки може да бидат покриени без дополнителна подготовка. Инаку, потребна е инсталација над водоотпорна подлога, како што се Cement Board ®, Schluter Kerdi Board®, GP Densheild®, Johns-Manville Go Board ®, Hardiebacker®, WPBK Triton®, Fiberock®и еквивалентни производи. Секогаш следете ги упатствата за инсталација на производителот за да креирате водоотпорно куќиште.
ЗА БАКСПЛАШ, СОБА ЗА Перење ИЛИ ДРУГО ДAMP ENИВОТНА СРЕДИНА
Препорачуваме да користите силиконски запечатувач во јазикот на плочката и шевовите на жлебот за дamp средини. Следете ги упатствата на производителот и вашите локални градежни кодови.
ACP, LLC не е одговорен или одговорен за какви било трошоци за работна сила или оштетени производи настанати како резултат на неправилна инсталација.
Сите дефекти на производот се опфатени со нашата 10-годишна ограничена гаранција.
Поради варијациите во производството, не можеме да гарантираме точно совпаѓање на бојата од многу до многу. Пред да инсталирате плочки и облоги на вашите wallsидови, отпакувајте ги и распоредете ги сите купени производи за да обезбедите конзистентност на бојата. Ако наидете на неразумни варијации на бои, ве молиме јавете ни се на 1-800-434-3750 (7 наутро-4: 30 часот CST, MF) за да ви помогнеме со вашиот проект.

Инсталација на Wallидни плочки

Потребни алатки и материјали:

 • Заштитни очила
 • Мерењето на лента
 •  Нови нож
 • Ниво
 • Рачна пила или кружна пила/пила за маса
 • Дупчалка и пила (за сечење дупки)
 • Пиштол за залевање за 10.3 мл. лепливи цевки
 • Лепило за ПВЦ панели
 •  Заптивната смеса базирана на силикон за кујна/бања (за влажни средини)
 •  Факултативно: Појавување на соодветна опрема
 • Факултативно: Дрвени тревки

Пред да започнете со инсталацијата
Пред да започнете, проверете дали сите површини се чисти, суви, мазни и без прашина, маснотии, восок, итн. Исчистете ја задната површина на панелите со тоа што ќе ги избришете со чиста крпа.
Се препорачува да направите „сув распоред“ пред да нанесете какво било лепило. Измерете ги wallsидовите, проверете за ниво и квадрат. Во зависност од димензиите и конструкцијата на просторијата, можеби ќе треба соодветно да исечете некои панели. Во зависност од вашиот проект, кога се вклопувате за сув распоред, панелите можат да бидат центрирани во фокусна точка, како што е зад мијалник или центарот на просторијата. Само за изгледот, изградете од двете страни на фокусната точка, за да обезбедите како плочките се вселуваат во вселената.
За инсталирање во средини изложени на директен проток на вода (туш, кал или гаража) потребно е да се користи заптивната смеса од 1/8 инчи во сите приклучоци за јазици и жлебови (слика А). Додадете мушка од заптивната смеса по неодамна исечените рабови што треба да се стават во аголот. Повторете го овој процес на нормална плочка, исто така, свртена кон аголот (слика Б).

PALISADE Водоотпорни Wallидни плочки без грутPALISADE Водоотпорни Wallидни плочки без грут, cdИсечете ги плочките „Палисада“ со бодување и кршење со нож. (слика Ц, Д). Овој метод може да бара брусење на искинатите рабови.
Можете исто така да користите стандардни алатки за обработка на дрво како пила за маса или кружна пила со сечило со ситни заби за да обезбедите чист и мазен сече (слика Е). Користете сечило од 60 заби или повисоко. За да се осигура дека основата на пилата не ја гребе површината на панелот, препорачуваме да ја заштитите површината со сина сликарска лента.
PALISADE Водоотпорни Wallидни плочки без грут дPALISADE Водоотпорни Wallидни плочки без грут без FROGИсечете панели за приклучоци и прекинувачи за светлина. Измерете ги и означете ги границите каде што отворот ќе биде со маркер. Вежбајте дупка од 1/2 инчи користејќи вежба во агол од пресечениот дел (слика F). Користете сложувалка за да го исечете преостанатиот отвор, следејќи го вашето трасирање (слика G). Не закачувајте додатоци како куки за палто, светла, огледала итн. Директно на плочките. Дупчете дупки низ плочките и користете соодветни сидра за прицврстување на додатоците сигурно во рамката позади. Упатство за печат по заптивната смеса.

Инсталација на гипс картон, OSB, иверица или постојните подлоги за плочки 
Ако изберете да ги завршите рабовите, ви ја препорачуваме соодветната облога и за крајните парчиња и за внатрешните агли. Препорачуваме да користите лајсни или калапи за да го завршите долниот ред, без оглед на материјалот за тротоарите. И за крајните делови и за аглите, инсталирајте несоодветна локација пред поставување плочка во облога (слика Н).PALISADE Водоотпорни Wallидни плочки без грут H

Единствените испреплетени рабови на плочките за плочки имаат јазик и жлеб (слика I). При инсталирање, јазикот на плочката треба да биде свртен нагоре. Ова ќе спречи наталожување на влага.

PALISADE Водоотпорни Wallидни плочки без грут I
Ако вашиот проект бара плочки „Палисада“ почнувајќи од врата, бидете сигурни дека првиот ред е исправен и израмнет. Определете ја саканата висина на првиот ред за плочки и прицврстете или нацртајте рамна линија на таа висина за референтна линија. Порамнете
врвовите на секој панел во првиот ред до отсечената линија (слика Ј). Важно е овој почетен ред да биде израмнет и исправен.PALISADE Водоотпорни Wallидни плочки без грут J
За да го инсталирате вашиот прв панел, започнете со долниот ред. Осигурајте се дека првиот панел што имате намера да го инсталирате одговара правилно и е на ниво. Можеби ќе треба да поставите привремен сјај под секоја долна плочка за да ги држите на место додека се поставува лепилото (слика К).PALISADE Водоотпорни Wallидни плочки без грут K

Нанесете лепило на задниот дел од плочката. Внимателно прочитајте и следете ги упатствата на производителот на лепило. Нанесете мушка од 1/4 инчи во типична шема „М“ или „В“, и мушка околу периметарот на плочката околу 1 инч во (слика Л).PALISADE Водоотпорни Wallидни плочки без грут L

Нанесете го панелот на подлогата со притискање на место. Нанесете рамномерен притисок со рацете низ целиот панел. Доколку е потребно, користете штипки или иглички за да ги држите панелите на место додека не се залепи лепилото.

Избришете го вишокот лепило. Користете вода и крпа. Исчистете ги остатоците од лепилото што се гледа додека е сè уште влажно. Не дозволувајте овој остаток да се исуши бидејќи ќе биде тешко да се исчисти кога е сув и може да го оштети финишот.
Поврзете ја следната плочка со целосно вметнување на јазикот во жлебот (слика М).PALISADE Водоотпорни Wallидни плочки без грут М

Повторете додека не се заврши долниот ред. Ако се инсталирате во агол, отсечете ја прирабницата свртена кон аголот за да дозволите површината на булицата да се спротистави на подлогата. Повторете го овој процес на плочка што се наоѓа на претходната, исто така свртена кон аголот. Дозволете лепилото од долниот ред да се постави така што сите последователни редови ќе останат на ниво.

Определете каква шема за плочки сакате да користите пред да започнете со вториот ред М (слика N, O). Најчесто користени опции се врската (вертикалните споеви се сtaggered) и спој на стек (вертикалните споеви се редат). PALISADE Водоотпорни Wallидни плочки без грут без

Откако ќе се постави првиот ред, нанесете ги преостанатите плочки според моделот или изгледот што го сакате. Користете лепак и методи опишани погоре за преостанатите редови.
Кога го инсталирате горниот ред, инсталирајте како што сте биле додека не стигнете до последната плочка во аголот. Ако плочките се спојат со таванот, при инсталирање на последната плочка, отстранете ги прирабниците од страна (слика П). Или користете го нашиот соодветен трим Л. Поставете ја плочката на место. Применувајте притисок за да се осигурате дека плочката е рамна со другите. Користете препорачан силиконски запечатувач-како што е претходно опишано-во споеви за да обезбедите водоотпорна инсталација, доколку е применливо. PALISADE Водоотпорен Wallид без грут P

Поставување на последната плочка во ред
Ако користите аголни и/или L-облоги за инсталација на комплет за туширање Palisade, следните информации ќе покажат како да ја инсталирате последната, кратка плочка на крајот од редот. Прочитајте и следете дали вашиот проект изгледа вака. Изборните гумени ракавици и вода во шише со шприц може да ја олеснат оваа задача. Предизвикот е да го поставите преостанатиот дел од плочката во облогата на рабовите, а исто така да ги заклучите рабовите на плочките заклучени заедно (слика Q).
Прво, инсталирајте ги внатрешните агли во секој агол користејќи лепило. Оставете 24 часа да се лекува лепилото. Проверете дали аглите се ориентирани како на сликата подолу. Секое парче од внатрешниот агол има целосен и делумен канал. Целиот канал ќе биде спротивен на задниот wallид.
Сликата подолу покажува горен пресек view на соочување со внатрешните агли.PALISADE Водоотпорни Wallидни плочки без грут QPALISADE Водоотпорни Wallидни плочки без грут Насока за инсталирање

Следно, одреди ја должината на делот за плочки. Измерете од внатрешната усна на претходно поставената плочка до внатрешниот раб на претходно инсталираното обложување. Погледнете ја сликата десно за детали. Во овој случај, должината за сечење на конечната плочка во редот е 4-3/4-инчи (слика Р).

PALISADE Водоотпорни Wallидни плочки без грут R

Откако ќе ја исечете плочката по должина, нанесете лепило на подлогата, како што е прикажано (слика С). Испрскајте прскалка или две вода врз подлогата и лепилото, како што е прикажано (слика Т). Ова ќе го подмачкува подлогата што овозможува полесно движење.PALISADE Водоотпорни Wallидни плочки без грут, СВ

Вметнете го исечениот раб на плочката во L-облогата додека го држите споениот раб на спојот подалеку од нејзината плочка за парење. Вметнете го исечениот крај во работ на кабелот за дотерување додека го држите другиот раб нагоре (слика U).
Притиснете ја плочката во облогата на работ додека ја поставувате плочката надолу кон подлогата. Кога ќе се наметне целосно во облогата, рабовите што се испреплетени ќе бидат изложени (слика V).

PALISADE Водоотпорни Wallидни плочки без грут без УВ

Нанесете ја заптивната смеса на преплетуваните рабови ако оваа инсталација е наменета за влажна околина.
Плочката сега може рачно да се повлече на свое место. Повлечете ја плочката кон спојниот спој (слика W). Доколку е потребно, може да се користат гумени ракавици за да се зголеми триењето на зафатот со површината на плочката. Продолжете да влечете додека спојниот спој не биде цврст и на место (слика X).PALISADE Водоотпорни Wallидни плочки без грут WX

Користете рекламаamp крпа или хартиена крпа за чистење на заптивната смеса или лепило што може да се стегнати на површината на плочката.

Раб и агол

PALISADE Водоотпорни украси за Wallидни плочки без грут

J-Trim се користи за завршување на терминалниот крај на плочките кога не е поврзан со ништо. За да инсталирате, не издавајте лепило неколку сантиметри од работ на плочката каде што имате намера да го користите J-Trim. Ова ќе овозможи лизгањето да се лизне на своето место. Испуштете мушка од заптивната смеса во каналот за примање на облогата, а потоа притиснете го на место.

PALISADE Водоотпорни Wallидни плочки без грут во внатрешноста на катче

Внатрешноста на катчето треба да биде прикачена со лепило на подлогата. Испуштете мала мушка лепило директно до аголот на подлогата или на самиот трим. Исто така, истурете мушка од заптивната смеса во секоја од украсите
канали за да се спречи водата да стигне до подлогата.

PALISADE Водоотпорни Wallидни плочки без грут без L-Trim

L-Trim се користи за покривање на постоечките изложени плочки за да се обезбеди завршен изглед. Инсталирајте со расфрлање на тенка мушка од заптивната смеса на страната на Палисада и тенка мушка од лепило на страната на подлогата. Притиснете го тримот на место. Ако украсот нема да остане на место, користете маскирање или сликарска лента за да држите додека не се залепи лепилото. PALISADE Водоотпорен пресек на Wallидни плочки без грут View

Документи / ресурси

PALISADE Водоотпорни Wallидни плочки без грут [pdf] Водич за инсталација
Водоотпорни ntидни плочки без грутни

Приклучи се на разговор

1 коментар

 1. можам ли да поставам плочки за wallидни плочки Palisade на wallsидови околу камин за вметнување гас?

Остави коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена