MEAN WELL NPB-450 Series 450W Ултра широк опсег на излез со висока доверливост Интелигентен полнач за батерии Упатство за употреба

ЗНАЧИ ДОБРО Лого

Серија NPB-450

Карактеристики

 • Патентиран автоматско опсег со ултра широко полнење voltage (10.5~21V,21~42V,42~80V, 54~100V; Ве молиме погледнете на страница 8 за поставување)
 • Вграден CANBus протокол за контрола, поставување и следење
 • Програмирачки 2/3 stage и кривата на полнење преку SBP-001
 • Рачно поставување за 2/3 секtage и 4 вградени криви на полнење преку DIP SW
 • Повеќекратни заштити:
  Краток спој / Над волtagд / Преку температура/ Батерија под јачинаtage/ Обратен поларитет на батеријата (Без оштетување)
 • Полначот е во ред и сигнал за целосна батерија
 • Функција за компензација на температура за продолжување на траењето на батеријата (само со олово-киселина)
 • -30°C~+70°C широка работна температура
 • Термички контролиран DC вентилатор за намалување на шумот
 • Далечински ON / OFF контрола
 • Достапен е паметен програмер (Нарачка БР.: СБП-001, се продава одделно)
 • Достапен е додаток за рачка за носење (БР на нарачка: DS-Рачка за носење, се продава одделно)
 • Во согласност со 62368-1 + 60335-1/-2-29 двојна сертификација
 • Погоден за оловно-киселински (Pb) и ли-јонски батерии
 • 3 години гаранција

апликации

 • АГВ
 • Е-велосипед, е-скутер, Цampавтомобил, автобус, специјализирани возила
 • Роботска косилка за трева
 • Роботот за перење
 • Занает за рекреација, лична јахта или работен чамец
 • Систем за надзор
 • Телекомуникациска базна станица
 • Решение за резервна копија на радио системот
 • Опрема или инструменти со резервна батерија

Опис

NPB-450 е минијатуризиран, разноврсен и ултра-широк томtagе интелигентен полнач. Користи целосно дигитален контролен дизајн со патентирана автоматска батерија voltagТехнологија за откривање е, со пет клучни карактеристики, вклучувајќи интелигентна, разноврсна, прифатлива за корисниците, безбедна и компактна. Серијата има четири модели со излезна јачинаtage се движи од 10.5~21V, 21~42V, 42~80V и 54~100V соодветно. Полнењето волtagопсегот на секој модел е доволно широк за да покрие разновидна јачина на батерииtages и хемијата на батериите, а има и вграден интелигентен волtagРежим на полнење со детекција (Имајте предвид дека овој режим е фабрички поставен на OFF и е погоден само за литиумски батерии со BMS). NPB-450 може да се спари со програмерот SBP-001 на MEAN WELL за дигитална конфигурација, како што е изберете 2/3 stage полнење, прилагодете ја јачината на полнењетоtagе/струја и поставете го времето на циклусот на полнење за да го заштитите животниот век на батеријата. Преку корисничкиот DIP SW на предниот панел, корисникот може директно да ги прилагоди 2/3 stage полнење, струја (50~100%) и изберете помеѓу 4-те типа на претходно поставени криви за полнење. Дополнително, вграден е протокол за комуникација CANBus за исполнување на професионални апликации, што овозможува далечинско управување и следење на статусот на полначот. Во однос на безбедноста, има интелигентна детекција за соодветна јачина на батеријатаtage и поврзување како и заштита од обратен поларитет. Поминува ITE IC/MK/UL62368-1 и апарати за домаќинство EN60335-1/-2-29 двојна безбедност и 3-годишна гаранција за да гарантира сигурна работа. NPB-450 е навистина интелигентен, безбеден и сигурен универзален полнач со извонредни перформанси.

Кодирање на модел

спецификација

спецификација

Продолжува спецификацијата

Блок дијаграм

PFC fosc: 80KHz
PWM фокус: 60 KHz

Блок дијаграм

Деративна крива

Деративна криваИзвршување на кривата Продолжува

Статички карактеристики

Статички карактеристики

Прирачник за функции

1. Рачно поставување

Рачно поставување

1.1 2 или 3-stagможе да се избере преку DIP SW на панелот

2 или 3-секtagможе да се избере преку DIP SW на панелот

1.2 Кривата на полнење може да се прилагоди преку DIP SW на панелот

Кривата на полнење може да се прилагоди преку DIP SW на панелот

 • Стандардната крива е програмабилна, додека други претходно дефинирани криви може да се активираат со помош на DIP SW; Оваа серија обезбедува 2 или 3 секундиtagКривата на полнење погледнете ја табелата подолу и Механичката спецификација.

Кривата на полнење може да се прилагоди преку DIP SW на панелот продолжува

2. Програмабилна крива на полнење

Кривата на полнење може да се постави преку SBP-001 со компјутер

Чекор 1

Конфигурација на хардвер

Конфигурација на хардвер

Чекор 2

Поврзете се со софтвер за поставување

Поврзете се со софтвер за поставување

Поврзете се со софтвер за да продолжите дотерувањето

Опис на функцијата:

SBP-001 е програмер, особено за различните програмибилни модели на полначи за батерии на MEAN WELL за програмирање на параметрите на кривите на полнење, како што се 2 или 3 секундиtagможе да се избере, Константна струја (CC), течна струја (TC), Константна јамtage (CV), float voltage (FV), Истече времето на полнење и така натаму, за да се приспособат на разновидните спецификации на батерии во индустријата. Со дизајнот за едноставност и практичност, корисниците можат лесно да ги конфигурираат програмибилните полначи за батерии на MEAN WELL со програмерот SBP-001 и компјутерот; сите поставки можат лесно да се завршат со помош на специфичниот софтвер.
Забелешка: (1) Стандардната струја на допир (TC) е 10%, може фино да се подеси од 2% до 30% од SBP-001 со компјутер или CANBus интерфејс.
(2) Ве молиме контактирајте со MEAN WELL за повеќе детали.

※ Софтверски интерфејс:

Интерфејс на софтвер

3. Автоматско рангирање за полнење (стандардно не-автоматско опсег)

※ Опис на функцијата:

а. NPB-450 има вграден режим на автоматско опсег.
(Забележете дека овој режим е фабрички поставен на OFF и е погоден само за литиумски батерии со BMS)

б. Кога работи во режим на автоматско опсег, NPB-450 автоматски ќе ја открие јачината на звукотtage на батеријата што е поврзана и прилагодете ја јачината на полнењетоtage соодветно. Нема да почне да ја полни единицата соодветна јачина на батеријатаtagе откриен.

в. Додека е во режим на автоматско опсег, вградениот MCU на NPB-450 ќе ја прилагоди јачината на полнењетоtagд. Нема потенциометар за волtage прилагодување на предната плоча.

г. Додека е во режим на автоматско опсег, струјата на полнење може да се прилагоди помеѓу 50-100%. (Струјата на полнење не може да се прилагоди преку потенциометар додека не работи во режим на автоматско опсег)

※ Кога ја користите функцијата за крива на полнење за автоматско опсег, ве молиме обрнете внимание на следново:

Влезно-излезна страна

 1. Стандардно фабричко поставување е ИСКЛУЧЕНО преку DC излезната страна DIP SW, следете ги чекорите A1~A6 подолу за да ја овозможите поставката.
 2. Функцијата за автоматско опсег треба да се користи заедно со литиумските батерии и BMS (Систем за управување со батерии).
 3. Не ја надминувајте излезната јачинаtage и опсегот на струја како што е наведено во спецификациите на NPB-450 (ве молиме погледнете на страница 2).

※ Функција за автоматско рангирање со поставка DIP SW

Функција за автоматско определување со поставување на DIP SW

※ Назад на не-автоматско опсежување како што следува:

Неавтоматско опсежување

4. Функција за автоматско намалување

※ Покриена со заштита од прекумерна температура, функцијата за автоматско дерејтинг работи при работа или во кривата на полнење (2 или 3 секундиtagд) или под контрола со протокол за комуникација (CANBus).

T1 (Тип.): Максимална амбиентална температура од 100% излезна струја.
T2 (тип.): T1+5℃.

Функција за автоматско поништување

5. интерфејс за комуникација CANBus

Верзија CANBus 2.0B, може да контролира, подесува и надгледува што вклучува јачина на излезното полнењеtagд, излезна струја на полнење, внатрешна температура и DC излез ВКЛУЧЕНО/ИСКЛУЧЕНО……и така натаму, ве молиме погледнете го упатство за користење за повеќе детали.

CANBus комуникациски интерфејс

Интерфејсот за комуникација CANBus продолжи

6. Сигнал за полнач ОК

Полначот OK сигнал е сигнал за ниво на TTL.
Максималната изворна струја е 10 mA.

Сигнал за полнач ОК

7. Сигнал за целосна батерија

Сигналот за полна батерија е сигнал за ниво на TTL.
Максималната изворна струја е 10 mA.

Сигнал за целосна батерија

8. Далечинска контрола за вклучување-исклучување

NPB-450 може да се вклучи/исклучи со користење на функцијата „Далечински управувач“.

Далечинска контрола на вклучување

※ Полначот се испорачува, фабрички стандардно, со далечински ВКЛУЧЕНО-ИСКЛУЧЕН (пин 7) и +12Vaux (пин 8) скратен со конектор.

Контролата за вклучување-исклучување на далечинскиот управувач продолжи

9. Компензација на температурата (3 сtagд само)

Функција за компензација на температурата за продолжување на траењето на батеријата за оловно-киселински батерии. Опсегот на компензација на температурата е 0 ~ 40 ℃.
Сензорот за температура на батеријата доаѓа заедно со полначот може да се поврзе со единицата за да овозможи температурна компензација на јачината на полнењетоtage.
Ако сензорот не се користи, полначот работи нормално.

Температура компензација

10. Странични LED индикатори за излезна DC и соодветниот сигнал на функциските пинови

Странични LED индикатори за излез на еднонасочна струја

механички Спецификација

※ Интелигентен модел на полнач за батерии

Модел за интелигентен полнач за батерии

※ DIP SW

DIP SW

※ Контролен пин бр. Доделување: HRS DF11-14DS или еквивалентно

Контролен пин Без задача

※ Табела за статус на LED

Табела за статус на ЛЕР

※ Пин на конектор бр. Доделување: HRS DF11-14DS или еквивалентно

Пин на конекторот Нема задача

Функција на игла

Забелешка1: Неизолиран сигнал, упатен на [GND(сигнал)].
Забелешка2: Изолиран сигнал, упатен на GND-AUX

Листа на додатоци

※ Спојување на NTC сензор и далечински управувач заедно со NPB-450 (стандарден додаток)

Листа на додатоци

※ Рачка за носење (опционален додаток, полнач за батерии и рачка за влечење треба да се нарачаат посебно)

Список со додатоци Продолжува 1

Список со додатоци Продолжува 2

Упатство за инсталација

Погледнете на: http://www.meanwell.com/manual.html

Документи / ресурси

MEAN WELL NPB-450 Series 450W Интелигентен полнач за батерии со висок доверлив ултра широк опсег [pdf] Упатство за употреба
Интелигентен полнач за батерии од серијата NPB-450, 450W, интелигентен полнач за батерии со висок доверлив ултра широк опсег, NPB-450 серија 450W, интелигентен полнач за батерии со висок доверлив ултра широк опсег

Референци

Остави коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *