Прирачник за употреба за електрична печка Kensington TO8709E-SA

Прирачник за употреба за електрична печка Kensington TO8709E-SA

ВАORTНИ БЕЗБЕРДИ

Кога користите електричен апарат, секогаш треба да се почитуваат основните безбедносни мерки на претпазливост, вклучувајќи го следново: Прочитајте ги сите упатства и чувајте ги на безбедно место за идна референца.

 1. Голема претпазливост мора да се користи при движење на апарат што содржи врело масло или други топли течности.
 2. Не допирајте жешки површини. Користете рачки или копчиња.
 3. Неопходен е внимателен надзор кога некој апарат се користи од или во близина на деца.
 4. За заштита од струен удар, не ставајте ниту еден дел од електричната печка во вода или друга течност.
 5. Не дозволувајте кабелот да виси над работ на масата или бројачот или да допирате жешки површини.
 6. Не ракувајте со апаратот со оштетен кабел или приклучок или откако апаратот не функционира или е оштетен на кој било начин, вратете го апаратот во најблискиот овластен сервисен центар за преглед или поправка.
 7. Употребата на додатоци за додатоци што не ги препорачува производителот на апаратот може да предизвика опасност или повреда.
 8. Чувајте најмалку четири инчи простор на сите страни/задната страна на рерната за да овозможите соодветна циркулација на воздухот.
 9. Исклучете го од штекер кога не се користи или пред чистење. Оставете да се излади пред да го исчистите.
 10. За да го исклучите, свртете ја контролата на STOP, а потоа исклучете го приклучокот на апаратот. Секогаш држете го телото на приклучокот, никогаш не обидувајте се да го извадите приклучокот со влечење на кабелот.
 11. Не го покривајте ПЕЛАТО или кој било дел од рерната со метална фолија. Ова може да предизвика прегревање на рерната.
 12. Не чистете со метални влошки за чистење. Парчињата можат да ја раскинат подлогата и да допрат електрични делови, создавајќи ризик од електричен удар.
 13. Преголема храна или метален прибор не смее да се става во електрична печка бидејќи може да предизвика пожар или ризик од електричен удар.
 14. Може да настане пожар ако рерната е покриена или допира запалив материјал, вклучувајќи завеси, драперии, ѕидови и слично, кога работи. Не чувајте никаков предмет на рерната за време на работата.
 15. Треба да се внимава кога се користат контејнери направени од било што друго освен метал или стакло.
 16. Не ставајте ниту еден од следниве материјали во рерната: картон, пластика, хартија или нешто слично.
 17. Не чувајте други материјали, освен препорачаните додатоци на производителот, во оваа рерна кога не се користат.
 18. Секогаш носете заштитни, изолирани белезници за рерна кога вметнувате или вадите предмети од загреаната печка.
 19. Овој апарат има калено, безбедносно стакло врата. Стаклото е поцврсто од обичното стакло и поотпорно на кршење. Каленото стакло може да се скрши, но парчињата нема да имаат остри рабови. Избегнувајте гребење на површината на вратата или гребење на рабовите.
 20. Не користете го на отворено и не користете го апаратот за друга употреба освен наменетата.
 21. Овој апарат е наменет само за домашна употреба.
 22. Температурата на вратата или на надворешната површина може да биде повисока кога апаратот работи.
 23. Температурата на пристапните површини може да биде висока кога апаратот работи.
 24. Не ставајте прибор за готвење или садови за печење на стаклена врата.
 25. Овој апарат не е наменет за употреба од лица (вклучително и деца) со намалени физички, сензорни или ментални способности или недостаток на искуство и знаење, освен ако не им е даден надзор или упатство за употреба на апаратот од страна на лице одговорно за нивната безбедност.
 26. Децата треба да бидат надгледувани за да се осигура дека тие не си играат со апаратот.
 27. Максималната тежина поставена на фиоката за храна/жица не смее да надмине 3.0 кг. ЗАБЕЛЕШКА: Обидете се да ја распоредите храната рамномерно по должината на решетката.
 28. Ако кабелот за напојување е оштетен, тој мора да биде заменет од производителот, неговиот сервисер или слично квалификувани лица за да се избегне опасност.
 29. ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Површините, освен функционалните, може да развијат високи температури. Бидејќи температурите различно ги перцепираат различни луѓе, овој уред треба да се користи со ВНИМАНИЕ.
 30. Апаратите не се наменети да работат со помош на надворешен тајмер или посебен систем за далечинско управување.
 31. Не ставајте на или близу топол гас или електричен горилник или во загреана рерна.

ВНИМАНИЕ: ПОВРШИНИТЕ НА АПАРАТОТ СЕ ТОПЛИ ПО УПОТРЕБАТА. СЕКОГАШ носете заштитни, изолирани ракавици на рерната кога излегувате во жешка рерна Чинг или топли садови и храна, или кога вгнездувате или отстранувате решетката, тавите или садовите за печење.

Пред да ја користите електричната печка

Пред да ја користите електричната печка со конвекција за прв пат, задолжително:

 1. Отпакувајте го уредот целосно.
 2. Отстранете ги сите лавици и тави. Измијте ги решетките и тавите во топла вода со сапуница или во машина за миење садови.
 3. Темелно исушете ги сите додатоци и повторно склопете ги во рерната. Приклучете ја рерната во соодветен штекер и подготвени сте да ја користите вашата нова електрична печка.
 4. Откако повторно ќе ја склопите рерната, ви препорачуваме да ја вклучите на MAX температура приближно 15 минути во добро проветрен простор за да се елиминираат остатоците од производното масло, одредена емисија на чад е нормална.

ПРОИЗВОД ЗАВРШЕНVIEW

Kensington TO8709E-SA Упатство за електрична печка - Производот е завршенview

Ве молиме запознајте се со следните функции и додатоци на рерната пред првата употреба:

 • Багажник за жица: За наздравување, печење и општо готвење во тепсија и стандардни тави.
 • Послужавник за храна: За употреба при печење и печење месо, живина, риба и разни други видови храна.
 • Ротизер вилушка: Користете за печење разновидно месо и живина.
 • Рачка на садот за храна: Дозволете ви да ги подигнете фиоката за храна и жичената решетка.
 • Рачка за ротизерија: Дозволете ви да соберете плукање од роса.
 • Копче за термостат: изберете ја саканата температура од ниски 90°C – 250°C (ниско е собниот амбиент)
 • Копче за тајмер: свртете ја контролата налево (спротивно од стрелките на часовникот) и рерната ќе ОСТАНЕ ВКЛУЧЕНА додека не се исклучи рачно. За да го активирате тајмерот, свртете надесно (во насока на стрелките на часовникот) во интервали од минута – 60 минути. Ќе се огласи ѕвончето на крајот од програмираното време.
 • Рачно копче: Постојат две функциски копчиња кои овозможуваат избор на едното или двете, горните и долните топлински грејни елементи и; избор на функциите на вентилаторот за конвекција и моторот на роса.
 • Индикаторско светло (моќ): ова се пали секогаш кога е вклучена рерната.

Функционо копче 1; вклучува поставки за ИСКЛУЧЕНО, вклучен горен елемент, вклучен горен и долен елемент и вклучен долен елемент.

Kensington TO8709E-SA упатство за електрична печка - функциско копче

Функционо копче 2; вклучува поставки за OFF, вклучена функција Rotisserie, функција Rotisserie и вклучен вентилатор за конвекција и вклучен вентилатор за конвекција.

Kensington TO8709E-SA упатство за електрична печка - функциско копче

Копче за термостат; вклучува поставки за OFF и променлива контрола за температурата на рерната од 90 до 250 степени C.

Kensington TO8709E-SA упатство за електрична печка - копче за термостат

ТАЈМЕР-копче; Ја контролира рерната за времетраење. Вклучува поставки за „вклучено“ што овозможува континуирано работење, исклучено и променлива контрола до 60 минути.

Kensington TO8709E-SA упатство за електрична печка - копче за ТАЈМЕР

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Пред работа, проверете дали рерната е поставена на рамна, стабилна површина и дека е чиста од надворешни предмети, вклучително и ѕидови / плакари. Рерната треба да биде поставена така што ќе овозможи простор наоколу бидејќи надворешните површини може да се загреат за време на употребата.

УПАТСТВО ЗА РАБОТА

 1. ФУНКЦИЈА
  Оваа функција е идеална за готвење леб, пица и птици воопшто.
  Операција
  1. Ставете ја храната што треба да се готви на жичената решетка / садот за храна. Вметнете ја решетката/фиохот во средната потпорна водилка на рерната.
  2. Свртете го копчето за функција на Kensington TO8709E-SA упатство за електрична печка - функциско копче
  3. Поставете го копчето на термостатот на саканата температура.
  4. Поставете го копчето Тајмер на саканото време за готвење.
  5. За да ја проверите или отстраните храната, користете рачка за да и помогнете на страничната храна внатре и надвор.
  6. Кога ќе заврши тостирањето, ќе се огласи ѕвончето. 5JNFS LOPC автоматски ќе се врати во исклучена положба. Отворете ја вратата целосно и веднаш отстранете ја храната или топлината што останува во рерната ќе продолжи да тостира и да го исуши вашиот тост.
   ВНИМАНИЕ: Готвената храна, металната решетка и вратата може да бидат многу жешки, ракувајте внимателно.
 2. ФУНКЦИЈА Kensington TO8709E-SA упатство за електрична печка - функциско копче
  Оваа функција е идеална за готвење пилешки крилца, пилешки копани и друго месо.
  Операција
  1. Ставете ја храната што треба да се готви на жичената решетка / садот за храна. Вметнете ја решетката/фиохот во средната потпорна водилка на рерната.
  2. Свртете го копчето за функција на Kensington TO8709E-SA упатство за електрична печка - функциско копче
  3. Поставете го копчето на термостатот на саканата температура.
  4. Поставете го копчето Тајмер на саканото време за готвење.
  5. За да ја проверите или отстраните храната, користете рачка за да и помогнете на страничната храна внатре и надвор.
  6. Кога ќе заврши тостирањето, ќе се огласи ѕвончето. 5JNFS LOPC автоматски ќе се врати во исклучена положба. Отворете ја вратата целосно и веднаш отстранете ја храната или топлината што останува во рерната ќе продолжи да тостира и да го исуши вашиот тост.
   ВНИМАНИЕ: Готвената храна, металната решетка и вратата може да бидат многу жешки, ракувајте внимателно.
 3.  ФУНКЦИЈА Прирачник за употреба за електрична печка Kensington TO8709E-SA - функција
  Оваа функција е идеална за готвење цели кокошки и птици воопшто. Забелешка: Сите времиња на тост се засноваат на месо на температура во фрижидер. Замрзнатото месо може да потрае значително подолго. Затоа, се препорачува употреба на термометар за месо. Вилушка за ротира, ставете го зашилениот крај на плунката низ вилушката, внимавајте точките на вилушката да се насочени во иста насока како зашилениот крај на плунката, лизгајте кон квадратот на плукањето и прицврстете го со завртката со палецот. Ставете ја храната што треба да се готви на плукање со плукање директно низ центарот на храната. Ставете ја втората тврдина на другиот крај на печеното или живината. Проверете дали храната се пече на плукање. Вметнете го зашилениот крај на плунката во приклучокот за погон, кој се наоѓа на десната страна од ѕидот на рерната. Погрижете се квадратниот крај на плунката да лежи на потпирачот за плунка, сместен на левата страна од ѕидот на рерната.
  Операција

(1) Ставете ја храната што треба да се готви на вилушката за роса. Вметнете ја вилушката во потпирачот за плукање на рерната.
(2) Свртете го копчето за функција на Прирачник за употреба за електрична печка Kensington TO8709E-SA - функција
(3) Поставете го копчето на термостатот на саканата температура.
(4) Поставете го копчето за тајмер на саканото време за готвење.
(5) За да ја проверите или отстраните храната, користете рачка за да помогнете на страничната храна да влегува и да ја извади.
(6) Кога ќе заврши тостирањето, ќе се огласи ѕвончето. Отворете ја вратата целосно и извадете ја храната со рачка.
ВНИМАНИЕ: Готвената храна, металната вилушка и вратата може да бидат многу жешки, ракувајте внимателно. Не ја оставајте рерната без надзор.

УПАТСТВА ЗА ЧИСТЕЕ

ВНИМАНИЕ: За да се заштитите од електричен удар, НЕ ПОПУСТУВАЈТЕ ЈА ПЕЧНАТА ВО ВОДА ИЛИ КАКВИ ДРУГИ ТЕЧИ. Вашата тостер печка треба да се чисти редовно за најдобри перформанси и долг живот. Редовното чистење исто така ќе го намали ризикот од опасност од пожар.
Чекор 1. Извадете го приклучокот од штекер. Оставете го да се излади.
Чекор 2. Отстранете ја отстранливата решетка, послужавник со извлекување од рерната. Исчистете ги со гamp, крпа за сапуница. Осигурајте се да користите само блага вода со сапуница.
Чекор 3. За чистење на внатрешноста на рерната, избришете ги ѕидовите на рерната, дното на рерната и стаклената врата со рекламаamp, сапунска крпа.
Повторете со сува, чиста крпа.
Чекор 4. Избришете ја надвор од рерната со рекламаamp крпа.
ВНИМАНИЕ: НЕ КОРИСТЕТЕ АБРАЗИВНИ ЧИСТАЧКИ ИЛИ МЕТАЛНИ ВЛОШКИ ЗА ЧИСТАЊЕ. Погрижете се да користите само блага, сапунска вода. Абразивни средства за чистење, четки за чистење и хемиски средства за чистење ќе ја оштетат облогата на овој уред. Парчињата може да ги скршат и да ги допрат електричните делови со ризик од електричен удар.
Чекор 5. Оставете го апаратот да се излади и да се исуши целосно пред да го складирате. Ако ја чувате рерната долго време, проверете дали е чиста и без честички од храна. Чувајте ја рерната на суво место, како на маса или на маса или полица од шкаф. Освен препорачаното чистење, не треба да е потребно дополнително одржување од корисникот. Секое друго сервисирање треба да го изврши овластен сервисер.

ЧУВАЊЕ

Исклучете ја единицата од струја, оставете ја да се излади и исчистете ја пред да ја складирате. Чувајте ја Електричната печка во нејзината кутија на чисто и суво место. Никогаш не чувајте го апаратот додека е топол или додека е приклучен. Никогаш не го завиткувајте кабелот цврсто околу апаратот. Не ставајте никакво напрегање на кабелот каде што влегува во единицата, бидејќи тоа може да предизвика расипување и прекин на кабелот.

СПЕЦИФИКАЦИЈА:

Прирачник за употреба за електрична печка Kensington TO8709E-SA - СПЕЦИФИКАЦИЈА

Прирачник за употреба за електрична печка Kensington TO8709E-SA - Лого на Kensington

ГАРАНЦИЈА
Се гордееме со производството на низа квалитетни апарати за домаќинство кои се преполни со карактеристики и целосно доверливи. Ние сме толку сигурни во нашите производи, што ги поддржуваме со гаранција од 3 години.
Сега и вие можете да се опуштите знаејќи дека сте покриени.

Линија за помош на клиенти НЗ: 0800 422 274
Овој производ е покриен со гаранција од 3 години кога е придружен со доказ за купување.

Документи / ресурси

Електрична печка Kensington TO8709E-SA [pdf] Упатство за употреба
TO8709E-SA Електрична печка, TO8709E-SA, Електрична печка

Остави коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *