Лого на HoneywellПанелен возач на автобус Honeywell XF821A за Tridium Niagara

Honeywell-XF821A-Panel-Bus-Driver-for-Tridium-Niagara-product

Вовед

Honeywell Panel Bus е протокол за IO модули за Honeywell контролери, како што се Excel 800, Excel Web II, ComfortPoint Open Plant, LION, EAGLE и EAGLEHAWK 1. Семејството на овие IO модули вклучува повеќе модули кои можат да се приклучат со само еден тип на IO (аналоген влез, бинарен влез, аналоген излез, релеен излез и лебдечки / трипозициски излез) или мешавина од IO.

Honeywell-XF821A-Panel-Bus-Driver-for-Tridium-Niagara-fig1

Модулите на Panel Bus комуницираат преку интерфејсот RS-485 користејќи брзина на бауд од 115.2 kbps. Тие се вжештени - нема потреба да го исклучувате напојувањето за да ги замените. Целото адресирање се врши со помош на еден HEX прекинувач. Излезните модули се достапни со рачни преклопни прекинувачи / потенциометри за лесно одржување. Модулите Panel Bus овозможуваат покривање на сите видови апликации, кои бараат од десетици до стотици IO точки.
За целосен опис на Panel Bus погледнете во Panel Bus I/O модулите.
Возачот на Tridium Niagara овозможува доградување на панелите на Honeywell со замена на главниот контролер со JACE или кој било друг уред компатибилен со Нијагара (Cylon Integra, Johnson Controls FX, Distech Controls EC-BOS, GC5 iSMA-B-MAC36NL итн.) и задржување на сите IO модули. Тоа во голема мера го намалува обемот на работа и цената на новиот контролер IO. Точките на Panel Bus IO ќе станат достапни за контрола со логиката на Нијагара на стандарден жичен лист. Секоја IO точка може исто така да се конфигурира, на пр. поставете типови на термистори за влезови или безбедна вредност за излези.

Потребно

 • Уред со погон на Нијагара, како што е Jace 8000 или која било верзија на OEM
 • Порта Jace RS-485 или уред од сериски во IP со драјвер за виртуелна порта Baudrate
 • Модул за возач на Panel Bus и лиценца

Брзо вклучување

 1.  Увезете панелBus.jar (AX) или panelBus-rt.jar (N4) модул со сите зависности и во Jace и во WorkPlace, рестартирајте ги и двата.
 2.  Додајте Panel Bus Network на станицата.
 3.  Внесете го кодот на лиценцата во својството на лиценца под Panel Bus Network.
 4.  Поставете COM порта под Serial Config / Port Name. Проверете дали поставките на портата се точни (стандардните поставки на Panel Bus се 115200/8/1/Никој).
 5.  Откријте уреди - треба да можете да ги видите IO модулите поврзани со COM-портата.
 6.  Додајте откриени уреди на станицата.
  1. Отворете ја наставката Points на уредот и Discover points.
 7. Додадете поени на станицата. Точките треба да ги покажуваат нивните вредности и излезните сигнали може да се променат.

Панел автобуска мрежа

Panel Bus Network содржи многу стандардни својства на Нијагара, како и неколку специфични за возачот:

 • Лиценца – код кој му дозволува на возачот да работи на вашиот домаќин
 • Политики за подесување / Стандардна политика / Читај статус на дефект на IO – дали статусот на точката ќе се чита од IO модулот и ќе се примени на точката Нијагара. Стандардно е поставено на неточно.
 • Политики за подесување / Стандардна политика / Секогаш претплатен – дали точката секогаш ќе биде претплатена: периодично читајте од IO модулот.

Нормално, само лиценцата и сериската конфигурација / името на портата ќе се менуваат. Можно е да имате повеќе панелна автобуска мрежа во станицата Нијагара, секоја со своја COM порта. Поените во сите мрежи се бројат за целите на лиценцирање.

Панелен автобус уред

Панел Bus IO модулите се адресираат со користење на S2 HEX прекинувач на нив, така што секој модул има адреса изразена како една хексадецимална цифра за 0 до F. Секој тип на IO модули (AI, BI, AO, BO, мешани) се адресира посебно. За прampможно е да имате еден CLIOP821A модул со адреса 0 и еден CLIOP822A со адреса 0 на истата линија.
Panel Bus Device ги содржи следните својства специфични за возачот:

 • Модел – модел на IO уред
 • Адреса – Хексадецимален број поставен со прекинувачот S2 на IO модулот
 • Сериски – Сериски број на уредот, само за читање
 • Фирмвер – Верзија на фирмверот на уредот, само за читање
 • Фреквенција на анкета – Фреквенција на анкетирање на точки, било брзо, нормално или бавно. Тајминзите се наведени во PanelBusNetwork / Распоредувач на анкети.

Уредите може да се откријат автоматски или да се додадат рачно. Во случај на автоматско откривање нема да се менуваат својствата.

Honeywell-XF821A-Panel-Bus-Driver-for-Tridium-Niagara-f2Honeywell-XF821A-Panel-Bus-Driver-for-Tridium-Niagara-fig2 Панел автобуски точки

Точките на Panel Bus се откриваат автоматски во Panel Bus Point Manager. Секоја точка ги има следните својства:

 • Тип – Тип на точка на Нијагара, Булова или нумеричка точка за влезови и Булова или нумеричка запишувачка за излези
 • Фасети – Точки единици
 • Тип на точка – Panel Bus IO тип
 • Адреса – IO број
 • IO Type – Panel Bus IO конфигурација.

Типот на точка и адресата автоматски се доделуваат кога точките се додаваат на станицата од окното за откривање. Типот исто така автоматски се избира врз основа на Типот на точка, но може да се промени доколку е потребно.
Аналогниот влез стандардно се мапира во нумеричка точка, но може да се користи и како дигитален влез, а потоа се пресликува во Булова точка. IO Type овозможува поставување на аналоген тип на влез: изберете крива на термистор за пасивни сензори или 0/2-10V за активни.
Дигиталниот влез стандардно е мапиран во Булова точка, но може да се користи и како влезен бројач, а потоа се пресликува во Нумеричка точка.
Аналогниот излез стандардно е мапиран во Numeric Writable, но може да се користи и како дигитален излез, а потоа се пресликува во Boolean Writable. IO Type ви овозможува да поставите аналоген тип на излез: 0-10V или 2-10V.
Излезот на реле е мапиран во Булова запишување. Лебдечкиот излез е мапиран во Numeric Writable.

Honeywell-XF821A-Panel-Bus-Driver-for-Tridium-Niagara-fig3Единиците за точки се поставуваат автоматски во својството Facets. Сите температури стандардно се во степени Целзиусови. За степени Фаренхајтови, поставете ги Facets на Fahrenheit и Proxy Ext / Device Facets на Целзиусови - вредностите ќе се пресметуваат повторно автоматски.
Прокси Ext / Политика за подесување Името ја доделува политиката за подесување на секоја точка. Оваа политика одредува кога точката ќе биде запишана, дали точката е секогаш претплатена и дали отворениот/краткиот спој на аналогните влезови ќе се пресликува во статусот на грешка во точката.
Сите додадени поени се анкетирани од возачот во групи за да се минимизира патеката. Стапката на гласање е наведена во својството Panel Bus Device / Poll Frequency.

Конфигурација на магистрална точка на панелот

Panel Bus точките имаат дополнителни параметри за конфигурација, кои одредуваат на прampдали DI е вообичаено отворен или затворен и во која положба ќе остане RO во случај на дефект на комуникацијата. Ако наредбата за поставување на овие параметри, компонентата PointConfig ќе се копира од палетата panelBus под секоја точка. PointConfig автоматски ги прикажува параметрите релевантни за типот на матичната точка, видете подолу. Возачот проверува дали оваа компонента е достапна и ги запишува нејзините вредности во модулот Panel Bus.

 Дигитални влезови 

 • Режим на контакт – Нормално затворен или Нормално отворен
 • Однесување на LED - IO LED бојата да биде O˙ / Жолта или зелена / црвена (освен за модулите CLIOP830A / CLIOP831A)

Honeywell-XF821A-Panel-Bus-Driver-for-Tridium-Niagara-fig4

Аналогни влезови 

 • Контакт режим – [за режим на дигитален влез] Нормално затворен или Нормално отворен
 • Неуспех на сензорот - во случај на дефект на сензорот, прикажете XXX (Невалидна опција) или последната добра вредност (опција за последна позиција)
 • Филтер за шум – ги ограничува промените на сигналот за да го филтрира дополнителниот шум
 • O˙set – o˙сет за корекција на вредноста. Може да се користи и својството ProxyExt / Conversion за да се додаде o˙set на страната на Нијагара

Дигитални и аналогни излези 

 • Директно обратно – овозможува менување на излезот
 • Безбедносна позиција – излезен сигнал во случај на дефект во комуникацијата: 0%, 50%, 100% или задржувајте ја последната вредност

Пловечки излези

 • Безбедносна позиција – излезен сигнал во случај на дефект на комуникацијата
 • Крајни прекинувачи - ако моторот има крајни прекинувачи, релеите за отворање и затворање ќе останат под напон на крајните позиции
 • Синхронизација на напојување - моторот целосно ќе се затвори при вклучувањето за синхронизација
 • Синхронизирај 24 часа – моторот целосно ќе се затвора на секои 24 часа за синхронизација
 •  Прекин на синхронизација – ако не е избрана опција, завршете ја синхронизацијата пред да се преселите на нова позиција.
 • Затвори Повторете - откако ќе достигне 0%, релето за затворање ќе се напојува краток период за целосно да го затвори гуменото заптивка
 • Вежбање на вентилот – отворете го вентилот еднаш неделно за да обезбедите сигурна работа
 • Отворено траење - време од 0% до 100%
 •  Затвори траење - време од 100% до 0%
 • Синхронизирано полнење - колку долго релето ќе се одржува напојувано откако ќе ја достигне крајната положба за време на синхронизацијата
 • Отворено ниво на синхронизација – синхронизирајте го моторот на целосно отворена позиција ако неговата зададена точка е повисока од оваа поставка; ако вредноста е 255, оневозможете ја оваа функција
 • Sync Level Close – синхронизирајте го моторот во целосно затворена положба ако неговата зададена точка е помала од оваа поставка; ако вредноста е 255, оневозможете ја оваа функција
 • Min Stop Time – минимално време на запирање пред промена на насоката на движење
 • Минимум процент на трчање - минимален процентtagе промена

Документи / ресурси

Панелен возач на автобус Honeywell XF821A за Tridium Niagara [pdf] Упатство за употреба
XF821A панел возач на автобус за Tridium Niagara, XF821A, панел возач на автобус за Tridium Niagara

Остави коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *