ФОС-лого

FOS технологии Razor Laser Multibeam RGB Laser Moving Head

FOS-technologies-Razor-Laser-Multibeam-RGB-Laser-Moving-Head-product

Отпакување

Ви благодариме што ги избравте нашите производи. За ваша безбедност, прочитајте го ова упатство пред да го инсталирате уредот. Овој прирачник опфаќа важни информации за инсталацијата и апликациите. Монтирајте го и работете го уредот со следниве упатства, проверете дали е исклучен напојувањето пред да го отворите светлото или да го поправите. Во меѓувреме, чувајте го ова упатство добро за идните потреби.

Изработен е од нов тип на високотемпературна јачина на инженерска пластика и леано алуминиумско куќиште со убав изглед. Уредот е дизајниран и произведен строго според CE стандардите, во согласност со меѓународниот стандард DMX512 протокол. Достапен е независно контролиран и може да се поврзе еден со друг за работа. И тоа е применливо за големи претстави во живо, театри, студија, ноќни клубови и дискотеки. 6 модули RGB ласерско светло кое се одликува со висока осветленост и стабилност. Ве молиме, внимателно отпакувајте го кога ќе го добиете тела и проверете дали е оштетен за време на транспортот.

Безбедносни упатства

ВНИМАНИЕ!
Бидете внимателни со вашите операции. Со опасен томtagд, може да претрпите опасен електричен удар кога допирате жици

Овој уред ја остави фабриката во совршена состојба. За да се одржи оваа состојба и да се обезбеди безбедно работење, потребно е корисникот да ги следи безбедносните упатства и предупредувачките белешки напишани во ова упатство за употреба.

Важно:
Штетите предизвикани од непочитување на ова упатство за употреба не подлежат на гаранција. Дилерот нема да прифати одговорност за какви било дефекти или проблеми кои произлегуваат од нив.

Ако уредот бил изложен на температурни промени поради промени во околината, не го вклучувајте веднаш. Кондензацијата што се појавува може да го оштети уредот. Оставете го уредот исклучен додека не достигне собна температура. Овој уред спаѓа во класата на заштита I. Затоа, неопходно е уредот да биде заземјен. Електричното поврзување мора да го изврши квалификувано лице. Уредот треба да се користи само со стапка voltage и фреквенција. Проверете дали достапниот волtage не е повисоко од наведеното на крајот од овој прирачник. Погрижете се кабелот за напојување никогаш да не е стегнат или оштетен од остри рабови. Ако е така, замената на кабелот мора да ја направи овластен продавач.

Секогаш исклучувајте го од електричната мрежа, кога уредот не се користи или пред да го чистите. Ракувајте со кабелот за напојување само од приклучокот. Никогаш не вадете го приклучокот со влечење на кабелот за напојување.

За време на првичното стартување, може да се појави малку чад или мирис. Ова е нормален процес и не мора да значи дека уредот е дефектен, тој треба постепено да се намалува. Немојте да го проектирате зракот на запаливи материи. Тела не може да се инсталираат на запаливи материи, одржувајте растојание од ѕидот повеќе од 50 cm за непречен проток на воздух, така што не треба да има засолниште за вентилаторите и вентилација за топлинско зрачење. Ако надворешниот флексибилен кабел или кабел на оваа светилка е оштетен, тој исклучиво ќе биде заменет од производителот или неговиот сервисер или слично квалификувано лице за да се избегне опасност.

Клучни карактеристики

 • Voltage: AC100-240V,50/60HZ
 • Ласерска боја: RGB целосна боја
 • Ласерска моќност: 3W
 • RGB 500mw*6PCS (R:100mw G:200mw B:200mw) Ласерска шема: разновидни шеми на ефект на груб зрак.
 • Вртење на Y-оската: 240°
 • Агол на ротација: 270°
 • Контролен режим: Музика / Автоматско / DMX512 (11/26/38CH) Систем за скенирање: чекорен мотор
 • Агол на скенирање на моторот: 25 степени
 • Номинална моќност:<180W
 • Работна средина: внатрешен Lamp
 • Големина на производот: 85 x 16 x 45 cm
 • Големина на картонска кутија (1 во 1): 92 x 16 x 32 cm
 • NW: 11 kg / GW: 12.6 kg
 • Големина на картонска кутија (2 во 1): 94.5 x 34 x 33.5 cm
 • NW: 23 kg / GW: 26.5 kg

Упатства за работа

 • Подвижната глава е за ласерски цели.
 • Не вклучувајте го прицврстувачот ако поминал низ голема температурна разлика како после транспортот бидејќи може да ја оштети светлината поради промените во животната средина. Затоа, погрижете се да работите со тела додека не биде во нормална температура.
 • Ова светло треба да се чува подалеку од силно тресење при секој транспорт или движење.
 • Не го повлекувајте светлото само за главата, или може да предизвика оштетување на механичките делови.
 • Не изложувајте го прицврстувачот на прегревање, влага или околина со премногу прашина кога го монтирате. И не поставувајте кабли за напојување на подот. Или тоа може да предизвика електронски шок кај луѓето.
 • Уверете се дека местото за монтирање е во добра безбедносна состојба пред да го инсталирате тела.
 • Погрижете се да го ставите безбедносниот ланец и проверете дали завртките се правилно зашрафени при инсталирање на тела.
 • Проверете дали леќата е во добра состојба. Се препорачува да се заменат единиците доколку има оштетувања или сериозни гребнатини.
 • Уверете се дека тела е управувана од квалификуван персонал кој го знае тела пред употреба.
 • Чувајте ги оригиналните пакувања доколку е потребна втора пратка.
 • Не обидувајте се да ги менувате тела без никакви инструкции од производителот или назначените агенции за поправка.
 • Не е во гарантен опсег доколку има некакви дефекти од непочитување на упатството за употреба за работа или какво било незаконско работење, како што се краток спој со удар, електронски удар, lamp пукна итн.

Прикажи контрола на менито

Притиснете MENU за да изберете Address / DMX/ Color/ Manual/ Demo /Auto/Sound/ Temp /Version /Hours, потоа притиснете ENTER за да потврдите или за да влезете во следниот чекор. ако има повеќе функции за опции, притиснете UP/DOWN за да изберете , потоа притиснете ENTER за да потврдите, потоа притиснете MENU за да излезете или почекајте 10 и излезете автоматски.

Забелешки:
Ако не работи на кое било копче, екранот автоматски ќе се исклучи за 20 секунди; ако нема сигнал DMX, првата точка на дисплејот ќе се вклучи статички, ако со DMX сигнал, точката ќе трепка

 • DMX адреса A001
 • Код за адреса A512
 • Режим на канал 11CH, 26CH, 38
 • Избор на CH канал
 • Прикажи режим SOUND AUTO, избор на ефект
 • Slave Mode MASTER, SLAVE, избор на главна и помошна машина
 • Затемнување ДА, НЕ Режим на подготвеност
 • Состојба на звук ВКЛУЧЕНО, ИСКЛУЧЕНО за гласовниот прекинувач
 • Sound Sense чувствителност на звук (0 исклучено, 100 најчувствителни)
 • Пан инверзна
 • ДА, НЕ ниво обратно
 • Наклон 1 Инверзно ДА, НЕ вертикално обратно
 • Наклон 2 Инверзно ДА, НЕ вертикално обратно
 • Наклон 3 Инверзно ДА, НЕ вертикално обратно
 • Наклон 4 Инверзно ДА, НЕ вертикално обратно
 • Наклон 5 Инверзно ДА, НЕ вертикално обратно
 • Наклон 6 Инверзно ДА, НЕ вертикално обратно
 • Задно светло ВКЛУЧЕНО, ИСКЛУЧЕНО прекинувач за позадинско осветлување
 • Автоматски тест Автоматски тест
 • Број на верзија на софтверот верзија на фирмверот V104
 • Стандардно ДА, НЕ Вратете ги фабричките поставки
 • Ресетирање на системот ДА, НЕ Ресетирање на машината

DMX канали Режим на 11 канали

CH функција Вредност на DMX детали за
1 Пан мотор 0-255 Поставување 0-360°
2 Пан мотор

забрза

0-255 Од брзо до бавно
3 Навалување1-Навалување6

моторен удар

0-255 0 нема функција 1-255

Поставување 0°-360°

4 Мотор со навалување

забрза

0-255 Од брзо до бавно
 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

Самоодни

0-55 Нема функција
56-80 Самоодни ефект 1 (XY

неконтролирано)

81-105

106-130

-131 155

-156 180

Самоодни ефект 2 (XY неконтролиран)... Самоодни ефект 5 (XY неконтролиран)
-181 205 Контрола на звук (XY

неконтролирано)

-206 230 Самоодни ефект 6 (XY

неконтролирано)

-231 255 Контрола на звук (XY

неконтролирано)

6 Самоодни

забрза

0-255 самоодна брзина и

Чувствителност активирана со звук

7 Затемнетост 0-255 0-100% вкупно затемнување
 

8

 

strobe

0-9 Без строб
10-255 Брзина на строб од бавна на брза
 

 

 

9

 

 

 

Ласерски ефект

0-15 Нема функција
16-27 Ефект 1
 

......

Секој пат кога вредноста на DMX ќе се зголеми за 12, ќе има

ефект

232-243 Ефект 19
244-255 Ефект 20
10 Ласерски ефект 0-255 самоодна брзина од брза
  забрза   да се забави
 

11

 

Ресетирање

0-249 Нема функција
250-255 ресетирање на машината (вредноста останува за

5 секунди)

26 Режим на канали

CH функција Вредност на DMX детали за
1 Пан мотор 0-255 Поставување 0-360°
2 Пан мотор

забрза

0-255 Од брзо до бавно
3 Мотор за навалување 1 0-255 Поставување 0°-360°
4 Мотор за навалување 2 0-255 Поставување 0°-360°
5 Мотор за навалување 3 0-255 Поставување 0°-360°
6 Мотор за навалување 4 0-255 Поставување 0°-360°
7 Мотор за навалување 5 0-255 Поставување 0°-360°
8 Мотор за навалување 6 0-255 Поставување 0°-360°
9 Навалување1-Навалување6

моторни

0-255 0 нема функција 1-255 0°-360°

позиционирање

10 Мотор со навалување

забрза

0-255 брзина од брза до бавна
 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

Самоодни

0-55 Нема функција
56-80 Самоодни ефект 1 (XY

неконтролирано)

81-105

106-130

-131 155

-156 180

Самоодни ефект 2 (XY неконтролиран)... Самоодни ефект 5 (XY неконтролиран)
-181 205 Контрола на звук (XY

неконтролирано)

-206 230 Самоодни ефект 6 (XY

неконтролирано)

-231 255 Контрола на звук (XY

неконтролирано)

12 Самоодни

забрза

0-255 самоодна брзина и

Чувствителност активирана со звук

13 Затемнетост 0-255 0-100% вкупно затемнување
14 strobe 0-9 Без строб
10-255 Брзина на строб од бавна на брза
15 Црвен ласер 1-6

затемнување

0-255 0 нема функција

1-255 1-100% затемнување

16 Зелен ласер

1-6 затемнување

0-255 0 нема функција

1-255 1-100% затемнување

17 Син ласер 1-6

затемнување

0-255 0 нема функција 1-255 1-100%

затемнување

 

 

 

 

18

 

 

 

Првата група на RGB ласери

0-31 Исклучување
32-63 Црвена
64-95 зелена
96-127 Сина
128-159 жолта
160-191 виолетова
192-223 Цијан
224-255 Целосно светло
 

 

 

 

19

 

 

 

Втората група на RGB ласери

0-31 Исклучување
31-63 Црвена
64-95 зелена
96-127 Сина
128-159 жолта
160-191 виолетова
192-223 Цијан
224-255 Целосно светло
 

 

 

 

20

 

 

 

Третата група на RGB ласери

0-31 Исклучување
32-63 Црвена
64-95 зелена
96-127 Сина
128-159 жолта
160-191 виолетова
192-223 Цијан
224-255 Целосно светло
 

 

 

 

21

 

 

 

Четвртата група на RGB ласери

0-31 Исклучување
32-63 Црвена
64-95 зелена
96-127 Сина
128-159 жолта
160-191 виолетова
192-223 Цијан
224-255 Целосно светло
 

 

 

 

22

 

 

 

Петтата група на RGB ласери

0-31 Исклучување
32-63 Црвена
64-95 зелена
96-127 Сина
128-159 жолта
160-191 виолетова
192-223 Цијан
224-255 Целосно светло
23 Шестиот 0-31 Исклучување
  група на RGB ласери 32-63 Црвена
64-95 зелена
96-127 Сина
128-159 жолта
160-191 виолетова
192-223 Цијан
224-255 Целосно светло
 

 

 

 

24

 

 

 

Ласерски ефект

0-15 Нема функција
16-27 Ефект 1
 

......

Секој пат кога вредноста на DMX е

зголемена за 12, ќе има ефект

232-243 Ефект 19
244-255 Ефект 20
25 Ласерски ефект

забрза

0-255 самоодна брзина од брза до

забават

 

26

 

Ресетирање

0-249 Нема функција
250-255 ресетирање на машината (вредноста останува 5 секунди)

38 Режим на канали

CH функција Вредност на DMX детали за
1 Пан мотор 0-255 Поставување 0-360°
2 Пан мотор

забрза

0-255 Од брзо до бавно
3 Мотор за навалување 1 0-255 Поставување 0-360°
4 Мотор за навалување 2 0-255 Поставување 0-360°
5 Мотор за навалување 3 0-255 Поставување 0-360°
6 Мотор за навалување 4 0-255 Поставување 0-360°
7 Мотор за навалување 5 0-255 Поставување 0-360°
8 Мотор за навалување 6 0-255 Поставување 0-360°
9 Навалување1-Навалување6

моторен удар

0-255 0 нема функција

1-255 0°-360° позиционирање

10 Брзина на моторот со навалување 0-255 брзина од брза до бавна
 

 

 

 

11

 

 

 

 

Самоодни

0-55 Нема функција
56-80 Самоодни ефект 1 (XY

неконтролирано)

81-105

106-130

-131 155

-156 180

Самоодни ефект 2 (XY неконтролиран)... Самоодни ефект 5 (XY неконтролиран)
-181 205 Контрола на звук (XY неконтролирано)
-206 230 Самоодни ефект 6 (XY
      неконтролирано)
-231 255 Контрола на звук (XY неконтролирано)
12 Самоодни

забрза

0-255 самоодна брзина и

Чувствителност активирана со звук

13 Затемнетост 0-255 0-100% вкупно затемнување
14 strobe 0-9 Без строб
10-255 Брзина на строб од бавна на брза
15 Црвен ласер 1-6

затемнување

0-255 0 нема функција

1-255 1-100% затемнување

16 Зелен ласер 1-6

затемнување

0-255 0 нема функција

1-255 1-100% затемнување

17 Син ласер 1-6

затемнување

0-255 0 нема функција

1-255 1-100% затемнување

18 Првата група

на црвени ласери

0-255 0-100% затемнување
19 Првата група

на зелените ласери

0-255 0-100% затемнување
20 Првата група

од сини ласери

0-255 0-100% затемнување
 

21

Вториот

група црвени ласери

0-255  

0-100% затемнување

...... ...... ...... ......
33 Шестата група

на црвени ласери

0-255 0-100% затемнување
34 Шестата група

на зелените ласери

0-255 0-100% затемнување
35 Шестата група

од сини ласери

0-255 0-100% затемнување
 

 

 

36

 

 

 

Ласерски ефект

0-15 Нема функција
16-27 Ефект 1
...... Секој пат кога вредноста на DMX се зголемува

до 12, ќе има ефект

232-243 Ефект 19
244-255 Ефект 20
37 Ласерски ефект

забрза

0-255 самоодна брзина од брза до бавна
 

38

 

Ресетирање

0-249 Нема функција
250-255 ресетирање на машината (вредноста останува 5 секунди)

Одржување и чистење

Следниве точки мора да се земат предвид при проверката:

 1. Сите завртки за инсталирање на уредите или делови од уредот мора да бидат цврсто поврзани и не смеат да бидат кородирани.
 2. Не смее да има никакви деформации на куќиштето, леќите во боја, прицврстувањата и местата за монтирање (таван, суспензија, ковчег).
 3. Механички поместените делови не смеат да покажуваат никакви траги на абење и не смеат да ротираат со нерамнотежа.
 4. Каблите за напојување со електрична енергија не смеат да покажуваат никакво оштетување, материјален замор или седименти.

Понатамошните упатства во зависност од местото на инсталација и употребата мора да се придржуваат од квалификуван монтер и сите безбедносни проблеми треба да се отстранат.

ВНИМАНИЕ!
Исклучете го од електричната мрежа пред да започнете со операцијата за одржување.

За да ги направиме светлата во добра состојба и да го продолжиме животниот век, предлагаме редовно чистење на светлата.

 1. Чистете ја внатрешната и надворешната леќа секоја недела за да избегнете слабост на светлата поради акумулација на прашина.
 2. Чистете го вентилаторот секоја недела.
 3. Деталната електрична проверка од одобрен електро-инженер на секои три месеци осигурува дека контактите на колото се во добра состојба и спречува прегревање на лошиот контакт на колото.

Препорачуваме често чистење на уредот. Ве молиме користете влажна крпа без влакненца. Никогаш не користете алкохол или растворувачи. Внатре во уредот нема делови што се сервисираат. Ве молиме погледнете ги упатствата под „Упатства за инсталација“.

Документи / ресурси

FOS технологии Razor Laser Multibeam RGB Laser Moving Head [pdf] Упатство за употреба
Ласерски жилет, движечка глава за жилет RGB ласер, движечка глава со ласер RGB, подвижна глава, ласерски ласер

Остави коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *