AJAX - Лого

Упатство за употреба на StreetSiren
Ажурирано на 12 јануари 2021 година

AJAX 7661 StreetSiren Безжична надворешна сирена - капак

StreetSiren е безжичен уред за предупредување на отворено со јачина на звук до 113 dB. Опремен со светла LED рамка и претходно инсталирана батерија, StreetSiren може брзо да се инсталира, постави и да работи автономно до 5 години.
Поврзување со безбедносниот систем Ајакс преку обезбедениот радио протокол „weвелер“, „СтритСирен“ комуницира со центар на растојание до 1,500 м во видното поле.
Уредот се поставува преку апликациите Ajax за iOS, Android, macOS и Windows. Системот ги известува корисниците за сите настани преку притисни известувања, СМС и повици (ако се активирани).
StreetSiren работи само со центри на Ajax и не поддржува поврзување преку модули за интеграција uartBridge или ocBridge Plus.
Безбедносниот систем Ајакс може да се поврзе со централна станица за набудување на компанија за безбедност.
Купете улична сирена StreetSiren

Функционални елементи

AJAX 7661 StreetSiren Безжична надворешна сирена - Функционални елементи

 1. ЛЕД рамка
 2. Индикатор за светло
 3. Сирена на сирена зад металната мрежа
 4. Панел за прикачување SmartBracket
 5. Надворешни терминали за поврзување со напојување
 6. QR code
 7. Копче за вклучување / исклучување
 8. Место на ксинг на панелот SmartBracket со завртка

Принцип на работа

StreetSiren значително ја подобрува ефикасноста на безбедносниот систем. Со голема веројатност, неговиот гласен алармен сигнал и светлосна индикација се доволни за да го привлечат вниманието на соседите и да ги одвратат натрапниците.
Сирената може да се види и чуе од далеку поради моќниот сигнал и светлиот ЛЕР. Кога е правилно инсталирано, тешко е да се одмонтира и исклучи активираната сирена: неговото тело е цврсто, металната мрежа го штити сигналот, напојувањето е автономно и копчето за вклучување / исклучување е заклучено за време на алармот.
StreetSiren е опремен со наamper копче и акцелерометар. Тamper копчето се активира кога телото на уредот е отворено, а акцелерометарот се активира кога некој се обидува да го помести или демонтира уредот.
Поврзување

Пред да започнете со врската:

 1. Следејќи го упатството за корисникот на центарот, инсталирајте ја апликацијата Ajax. Создадете сметка, додадете центар и создадете барем една просторија.
 2. Вклучете го центар и проверете ја интернет-врската (преку кабел за етернет и / или GSM мрежа).
 3. Проверете дали центар е разоружан и не се ажурира со проверка на неговиот статус во апликацијата Ајакс.

Само корисниците со администраторски права можат да го спарат уредот со центар

Спарување на уредот со центар:

 1. Изберете Додај уред во апликацијата Ајакс.
 2. Именувајте го уредот, скенирајте или напишете го QR-кодот (кој се наоѓа на телото на детекторот и пакувањето) и изберете ја просторијата за локација.
  AJAX 7661 StreetSiren Безжична надворешна сирена - Спарување на уредот со центарот
 3. Допрете Додади - одбројувањето ќе започне.
 4. Вклучете го уредот држејќи го копчето за напојување 3 секунди.
  AJAX 7661 StreetSiren Безжична надворешна сирена - Спарување на уредот со центар 2

Копчето за вклучување / исклучување е вдлабнато во телото на сирената и е прилично затегнато, можете да користите тенок цврст предмет за да го притиснете.

За да дојде до откривање и спарување, уредот треба да се наоѓа во рамките на покриеноста на безжичната мрежа на центарот (на истиот заштитен објект). Барањето за поврзување се пренесува brie y: во моментот на вклучување на уредот.
StreetSiren автоматски се исклучува откако не успеа да се поврзе со центар. За да ја обидете повторно врската, не треба да ја исклучувате. Ако уредот е веќе доделен на друг центар, исклучете го и следете ја стандардната постапка за спарување.
Уредот поврзан на центар се појавува во списокот на уреди во апликацијата. Ажурирањето на статусите на детекторот во списокот зависи од интервалот на пинг-уредот поставен во поставките на центарот (стандардната вредност е 36 секунди).
Забележете дека само 10 сирени можат да се поврзат со еден центар

Државите

 1. Уреди
 2. StreetSiren
Параметар Вредност
температура Температурата на уредот што се мери на процесорот и се менува постепено
Јачина на сигнал за златар Јачина на сигналот помеѓу центар и уредот
врска Статус на врска помеѓу центар и уредот
Полнење на батеријата Ниво на батерија на уредот. Две држави на располагање:
• ОК
• Батеријата е испразнета
Како се прикажува полнењето на батеријата во апликациите на Ajax
Капак Тamper состојба на копче, што реагира на отворањето на телото на уредот
Пренесено преку ReX Го прикажува статусот на користење на продолжувачот на опсег ReX
Надворешна моќност Надворешна состојба на напојување
Јачина на звук на аларм Ниво на јачина на звук во случај на тревога
Времетраење на алармот Времетраење на звукот на алармот
Предупредување доколку е поместено Состојбата на алармот за акцелерометар
LED индикација Индикација за состојбата на вооружен режим
Бип при вооружување / разоружување Состојбата на индикација за промена на режимот на безбедност
Бип при одложување на влез / излез Состојбата на одземање на сигнал за вооружување / разоружување
Волумен на звучен сигнал Нивото на јачината на звучниот сигнал
фирмверот Сирена е верзија
ID на уредот Идентификација на уредот

Подесувања

 1. Уреди
 2. StreetSiren
 3. Подесувања
Поставување на Вредност
Име Име на уредот, може да се уреди
соба Избирање на виртуелна просторија на која is е доделен уредот
Аларми во режим на група Избирање на безбедносната група на која и е доделена сирената. Кога се доделени на група, сирената и нејзината индикација се поврзани со аларми и настани на оваа група. Без оглед на избраната група, сирената ќе одговори ноќ  активирање и аларми режим
Јачина на звук на аларм Избор на едно од трите нивоа на волумен *: од 85 dB - најниско до 113 dB - највисоко
* нивото на јачината на звукот беше измерено на растојание од 1 m
Времетраење на алармот (сек) Решавање на времето на алармот за сирената (од 3 до 180 секунди по аларм)
Аларм ако е поместен Ако е активен, акцелерометарот реагира на движење или откинување од површината
LED индикација Ако е активирана, LED сирената трепка еднаш на секои 2 секунди кога безбедносниот систем е вооружен
Бип при вооружување / разоружување Ако е активирана, сирената означува вооружување и разоружување со трепкање на рамката LED и краток звучен сигнал
Бип при одложување на влез / излез Ако е активирана, сирената ќе доцни со сигналот (достапна од 3.50 верзија FW)
Волумен на звучен сигнал Избирање на нивото на јачината на звукот на сирената при известување за вооружување / разоружување или одложувања
Тест за јачина на звук Започнување со тест за јачина на сирената
Тест за сигнал за златар Префрлување на уредот во режим на тест за јачина на сигналот
Тест за слабеење Префрлување на сирената во режим на тестирање за избледување на сигналот (достапно во уреди со верзија на фирмверот 3.50 и понова)
Упатство за корисникот Отвора упатство за употреба на сирената
Непарирај го уредот Ја исклучува сирената од центар и ги брише неговите поставки

Поставување на обработка на аларми за детектор

Преку апликацијата Ajax, можете да конусирате кои аларми за детектори можат да ја активираат сирената. Ова може да помогне да се избегнат ситуации кога безбедносниот систем известува
Аларм за детектор LeaksProtect или аларм на кој било друг уред. Параметарот се прилагодува во поставките на детекторот или уредот:

 1. Пријавете се во апликацијата Ајакс.
 2. Одете во Уредите  мени.
 3. Изберете го детекторот или уредот.
 4. Одете во неговите поставки и поставете ги потребните параметри за активирање на сирената.

Поставување на тamper одговор на алармот

Сирената може да одговори на тamper аларм на уреди и детектори. Опцијата е стандардно оневозможена. Имајте на ум дека тamper реагира на отворање и затворање на телото дури и ако системот не е вооружен!

Што е воamper
За сирената да одговори на тamper активирање, во апликацијата Ајакс:

 1. Одете во Уредите мени.
 2. Изберете центар и одете до неговите поставки 
 3. Изберете го менито Услуги.
 4. Одете во поставките на сирената.
 5. Овозможете Аларм со сирена ако е отворен центар или капакот на детекторот.

Поставување одговор на притискање на копчето за паника во апликацијата Ајакс

Сирената може да одговори на притискање на копчето за паника во апликациите на Ајакс. Забележете дека копчето за паника може да се притисне дури и ако системот е разоружан!
За да може сирената да одговори на притискање на копчето за паника:

 1. Оди на Уреди мени.
 2. Изберете центар и одете до неговите поставки 
 3. Изберете Сервис мени.
 4. Оди до Поставки на сирената.
 5. им овозможи на Предупредување со сирена ако е притиснато копчето за паника во апликацијата опција.

Поставување на сирена за индикација за после аларм

AJAX 7661 StreetSiren Безжична надворешна сирена - Поставување индикација за сирената после алармот

Сирената може да информира за активирања во вооружениот систем со помош на LED индикација.

Опцијата функционира како што следува:

 1. Системот го регистрира алармот.
 2. Сирената пушта аларм (времетраењето и јачината на звукот зависат од поставките).
 3. Долниот десен агол на ЛЕР рамката на сирената трепка двапати (околу еднаш на секои 3 секунди) додека системот не се разоружа.

Благодарение на оваа одлика, корисниците на системот и патролите на безбедносните компании можат да разберат дека се појавил алармот.
Индикацијата за сирена после аларм не работи за секогаш активни детектори, ако детекторот бил активиран кога системот бил разоружан.

За да ја овозможите индикацијата на сирената после тревога, во апликацијата Ajax PRO:

 1. Одете во поставките за сирена:
  • Hub → Settings  → Услуга → Поставки за сирена
 2. Наведете за какви настани ќе информираат сирените со двојно трепкање пред да се разоружа безбедносниот систем:
  • Потврден аларм
  • Непотврден аларм
  • Отворање на капакот
 3. Изберете ги потребните сирени. Вратете се на поставките за сирена. Поставените параметри ќе се зачуваат.
 4. Кликнете Назад. Ќе се применат сите вредности.
  StreetSiren со е верзија 3.72 и понова ја поддржува оваа функција.

Индикација

настанот Индикација
Аларм Емитира звучен сигнал (времетраењето зависи од поставките) и ЛЕД рамката трепка црвено
Откриен е аларм во вооружениот систем (ако е овозможена индикација за после аларм) ЛЕД-рамката на сирената трепка двапати црвено во долниот десен агол, на секои 3 секунди додека системот не се разоружи.
Индикацијата се вклучува откако сирената целосно ќе го пушти сигналот за аларм конусиран во поставките
Вклучување ЛЕД рамката трепка еднаш
Исклучување ЛЕД рамката се пали 1 секунда, а трепка три пати
Регистрацијата не успеа ЛЕД рамката трепка 6 пати во аголот, а потоа целата рамка трепка 3 пати и сирената се исклучува
Безбедносниот систем е вооружен (ако индикацијата е активирана) ЛЕД рамката трепка еднаш и сирената емитува краток звучен сигнал
Безбедносниот систем е разоружан
(ако индикацијата е активирана)
ЛЕД рамката трепка двапати и сирената емитува два кратки звучни сигнали
Системот е вооружен
(ако индикацијата е вклучена)
Без надворешно напојување
• ЛЕР во долниот десен агол светнува со пауза од 2 секунди
Поврзано е надворешно напојување
Ако верзијата на фирмверот е 3.41.0 или повисока: ЛЕД-то во долниот десен агол е постојано вклучено
Ако верзијата на фирмверот е пониска од 3.41.0: ЛЕР во долниот десен агол свети со пауза од 2 секунди
Слаба батерија Аголот на LED рамката светнува и се гаси кога системот е вооружен/разоружан, алармот се вклучува, во случај на демонтирање или
неовластено отворање

Тестирање на перформанси

Безбедносниот систем Ајакс овозможува спроведување на тестови за проверка на функционалноста на поврзаните уреди.
Тестовите не започнуваат веднаш, туку во период од 36 секунди кога ги користите стандардните поставки. Почетокот на времето за тестирање зависи од поставките за периодот на гласање на детекторот (поставките за менито за златар во поставките на центар).

Тест за ниво на јачина на звук
Тест за сигнал за златар
Тест за слабеење

инсталирање

Локацијата на сирената зависи од нејзината оддалеченост од центарот и од пречките што го попречуваат преносот на радио сигналот: ѕидови, ge објекти.

Проверете ја јачината на сигналот за златар на локацијата за инсталација

Ако нивото на сигналот е ниско (една лента), не можеме да гарантираме стабилна работа на детекторот. Преземете ги сите можни мерки за подобрување на квалитетот на сигналот. Барем, поместете го детекторот: дури и поместување од 20 cm може да го означи квалитетот на приемот на сигналот.
Ако детекторот има мала или нестабилна јачина на сигналот дури и по поместување, користете a Проширувач на опсег на радио сигнали ReX
StreetSiren е заштитен од прашина / влага (класа IP54), што значи дека може да се постави на отворено. Препорачаната висина на инсталацијата е 2.5 метри и поголема. Таквата висина го попречува пристапот до уредот за натрапниците.
При инсталирање и употреба на уредот, следете ги општите правила за електрична безбедност за електрични апарати, како и барањата на регулаторните правни акти за електрична безбедност.
Строго е забрането расклопување на уредот под волtagд! Не користете го уредот со оштетен кабел за напојување.

Монтажа

Пред да ја поставите StreetSiren, проверете дали сте ја одбрале оптималната локација и дали е во согласност со упатствата на овој прирачник!

AJAX 7661 StreetSiren Безжична надворешна сирена - монтирање

Процес на инсталација

 1. Ако сакате да користите надворешно напојување (12 V), дупчете дупка за жицата во SmartBracket. Пред инсталацијата, проверете дали е таму жицата
  изолацијата не е оштетена!
  Треба да направите дупка во монтажната табла за да ја изведете надворешната жица за напојување.
 2. Прицврстете го SmartBracket на површината со завртки во пакет. Ако користите кој било друг хардвер за прикачување, проверете дали тие не го оштетуваат или деформираат
  панел.
  Безжична надворешна сирена AJAX 7661 StreetSiren - Процес на инсталација Употребата на двострана селотејп лента не се препорачува ниту за привремена ниту за трајна
 3. Ставете го StreetSiren на панелот SmartBracket и свртете го во насока на стрелките на часовникот. Поправете го уредот со завртка. Прицврстувањето на сирената на панелот со завртка го прави тоа
  брзо отстранете го уредот.

Не инсталирајте ја сирената:

 1. во близина на метални предмети и огледала (тие може да се мешаат со RF сигналот и да предизвикаат негово избледување);
 2. во местата каде што неговиот звук може да биде mu
 3. поблиску од 1 m од центар.

Одржување

Редовно проверувајте ја оперативната способност на StreetSiren. Исчистете го телото на сирената од прашина, пајак web, и други загадувачи како што се појавуваат. Користете мека сува салфетка погодна за технолошка опрема.
Не користете никакви супстанции што содржат алкохол, ацетон, бензин и други активни растворувачи за чистење на детекторот.
StreetSiren може да работи до 5 години од претходно инсталирани батерии (со пинг интервал на детекторот од 1 минута) или приближно 5 часа константна
сигнализирање со звучник. Кога батеријата е празна, безбедносниот систем го известува корисникот и аголот на LED рамката непречено се пали и се гаси при вооружување/разоружување или кога алармот ќе се вклучи, вклучително и демонтирање или неовластено отворање.

Колку уредите Ajax работат на батерии и што влијае на тоа

Замена на батеријата

Технички спецификации

Вид на известување Звук и светло (LED диоди)
Ноиум на звук 85 dB до 113 dB на растојание од 1 m
(прилагодлив)
Работна фреквенција на пиезо анонитор 3.5 ± 0.5 kHz
Заштита од демонтирање Акцелеметар
Фреквенцискиот опсег 868.0 - 868.6 MHz или 868.7 - 869.2 MHz
во зависност од регионот на продажба
Компатибилност Работи со сите продолжувачи на опсегот на Ајакс и хабови
Максимална моќност на излезна RF До 25 mW
Модулација на сигналот ГФСК
Опсег на радио сигнал До 1,500 м (отсутни пречки)
Напојување 4 × CR123A, 3 В.
Траење на батеријата До 5 години
Надворешно снабдување 12 V, 1.5 A DC
Ниво на заштита на телото IP54
Метод на инсталација Во затворени простории / на отворено
Работен температурен опсег Од -25 ° С до + 50 ° С
Работна влажност До 95%
Целосни димензии 200 × 200 × 51 mm
Тежина 528 g
сертификација Безбедносен степен 2, еколошка класа III во согласност со барањата на EN 50131-1, EN 50131-4, EN 50131-5-3

Комплетен сет

 1. StreetSiren
 2. Панел за монтирање SmartBracket
 3. Батерија CR123A (прединсталирана) – 4 ЕЕЗ
 4. Комплет за инсталација
 5. Quick Start Водич

Гаранција

Гаранција за производите на компанијата „AJAX SYSTEMS MANUFACTURING“ со ограничена одговорност важи 2 години по купувањето и не се однесува на претходно инсталираната батерија.
Ако уредот не работи правилно, треба да го сервисирате - во половина од случаите, техничките проблеми може да се решат од далечина!

Целиот текст на гаранцијата

Договорот со корисникот
Техничка поддршка:
[заштитена по е-пошта]

Документи / ресурси

AJAX 7661 StreetSiren Безжична надворешна сирена [pdf] Упатство за употреба
7661, StreetSiren Безжична надворешна сирена

Остави коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена