AJAX - Лого

Упатство за употреба на предавателот
Ажурирани март 22, 2021

AJAX 10306 Предавател жичен во безжичен детектор конвертор - капак

предавател е модул за поврзување детектори од трети страни со безбедносниот систем Ајакс. Пренесува аларми и предупредува за активирање на надворешниот детектор тamper и е опремен со сопствен акцелерометар, кој го штити од демонтирање. Работи на батерии и може да го напојува поврзаниот детектор.
Предавателот работи во рамките на безбедносниот систем на Ајакс, со поврзување преку заштитениот протокол на Jeweler до центарот. Не е наменет за користење на уредот во системи од трети страни.
Не е компатибилен со uartBridge или ocBridge Plus
Опсегот на комуникација може да биде до 1,600 метри под услов да нема пречки и да се отстрани куќиштето.

Предавателот се поставува преку мобилна апликација за паметни телефони базирани на iOS и Android.

Купете интеграциски модул предавател

Функционални елементи

AJAX 10306 предавател поврзан со безжичен детектор конвертор - функционални елементи

 1. QR код со клучот за регистрација на уредот.
 2. Контакти за батерии.
 3. LED индикатор.
 4. Копче за вклучување / исклучување.
 5. Терминали за напојување на детектор, аларм и тamper сигнали.

Постапка за работа

Предавателот е дизајниран да поврзува жичени сензори и уреди од трета страна со безбедносниот систем Ајакс. Модулот за интеграција добива информации за аларми и тamper активирање преку жиците поврзани со clamps.
Предавателот може да се користи за поврзување на панични и медицински копчиња, внатрешни и надворешни детектори за движење, како и за отворање, вибрации, кршење, повторно, гас, истекување и други жичени детектори.
Типот на аларм е означен во поставките на предавателот. Текстот на известувањата за аларми и настани на поврзаниот уред, како и шифрите за настани што се пренесуваат до централниот панел за следење на безбедносната компанија (CMS) зависат од избраниот тип.

Достапни се вкупно 5 типа на уреди:

тип Иконата
Аларм за упад
Аларм за пожар
Медицински аларм
Копче за паника
Аларм за концентрација на гас

Предавателот има 2 пара жичени зони: аларм и тamper.
Посебен пар терминали обезбедува напојување на надворешниот детектор од батериите на модулот со 3.3 V.

Поврзување со центар

Пред да започнете врска:

 1. Следејќи ги препораките за инструкции за центар, инсталирајте ја апликацијата Ajax на вашиот паметен телефон. Создадете сметка, додајте го центарот во апликацијата и креирајте барем една соба.
 2. Одете во апликацијата Ајакс.
 3. Вклучете го центар и проверете ја интернет-врската (преку кабел за етернет и / или GSM мрежа).
 4. Осигурете се дека центарот е разоружан и не започнува со ажурирања со проверка на неговиот статус во мобилната апликација.

Само корисниците со административни привилегии можат да го додадат уредот во центар

Како да го поврзете предавателот со хабот:

 1. Изберете ја опцијата Додади уред во апликацијата Ајакс.
 2. Именувајте го уредот, скенирајте/напишете рачно QR-кодот (се наоѓа на телото и на пакувањето) и изберете ја просторијата за локација.
 3. Изберете Додај - одбројувањето ќе започне.
 4. Вклучете го уредот (со притискање на копчето за вклучување/исклучување 3 секунди).

AJAX 10306 предавател жичен во безжичен детектор конвертор - Како да го поврзете предавателот со центарот

За да се случи откривањето и поврзувањето, уредот треба да се наоѓа во областа на покриеност на безжичната мрежа на центарот (на еден заштитен објект).
Барањето за поврзување со центар се пренесува за кратко време во моментот на вклучување на уредот.
Ако врската со Ajax hub не успеа, предавателот ќе се исклучи по 6 секунди. Потоа можете да го повторите обидот за поврзување.
Предавателот поврзан со хабот ќе се појави во списокот со уреди на хабот во апликацијата. Ажурирањето на статусите на уредот во списокот зависи од времето за пребарување на уредот поставено во поставките за центар, со стандардна вредност 36 секунди.

Државите

 1. Уреди
 2. предавател
Параметар Вредност
температура Температура на уредот. Измерено на процесорот и постепено се менува
Јачина на сигнал за златар Јачина на сигналот помеѓу центарот и уредот
Полнење на батеријата Ниво на батерија на уредот. Прикажано како перценtage
Како се прикажува полнењето на батеријата во апликациите на Ajax
Капак Тampе терминална состојба
Одложување при влегување, сек Време на одложување при влегување
Одложување при напуштање, сек Време на одложување при излез
врска Статус на поврзување помеѓу центарот и предавателот
Секогаш активен ако е активен, уредот е секогаш во вооружен режим
Предупредување доколку е поместено Го вклучува акцелерометарот на предавателот, откривајќи го движењето на уредот
Привремено деактивирање Го прикажува статусот на функцијата за привремено деактивирање на уредот:
Не - уредот работи нормално и ги пренесува сите настани.
Само капакот — администраторот на центарот го оневозможил известувањето за телото на уредот.
Целосно — уредот е целосно исклучен од системската работа од администраторот на центарот. Уредот не ги следи системските команди и не известува за аларми или други настани.
По број на аларми — уредот автоматски се оневозможува од системот кога ќе се надмине бројот на аларми (наведете во поставките за Автоматско деактивирање на уредите). Функцијата е конусирана во апликацијата Ajax PRO.
Со тајмер — уредот автоматски се оневозможува од системот кога ќе истече тајмерот за враќање (специфично Автоматско деактивирање на уреди). Карактеристиката е
конусирана во апликацијата Ajax PRO.
фирмверот Верзија на детектор
ID на уредот Идентификација на уредот

Подесувања

 1. Уреди
 2. предавател
 3. Подесувања
Поставување на Вредност
Име Име на уредот, може да се уреди
соба Избирање на виртуелна просторија на која is е доделен уредот
Статус на контакт со надворешен детектор Избор на нормален статус на надворешниот детектор:
• Нормално затворено (NC)
• Нормално отворено (НЕ)
Тип на надворешен детектор Избор на тип на надворешен детектор:
• Пулс
• Бистабилна
Tamper статус Избор на нормална тamper мод за надворешен детектор:
• Нормално затворено (NC)
• Нормално отворено (НЕ)
Тип на аларм Изберете тип на аларм на поврзан уред:
• Упад
• Оган
• Медицинска помош
• Копче за паника
• Гас
Текстот на SMS и доводот на известувачите, како и кодот што се пренесува на конзолата на безбедносната компанија, зависи од избраниот тип на аларми
Секогаш активен Кога режимот е активен, предавателот емитува аларми дури и кога системот е разоружан
Одложување при влегување, сек Избирање на време на одложување при внесување
Одложување при напуштање, сек Избор на време на одложување при излез
Одложувања во ноќниот режим Одложувањето е вклучено кога користите ноќен режим
Предупредување доколку е поместено Акцелерометарот го вклучува предавателот за да обезбеди аларм во случај на движење на уредот
Напојување со детектор Вклучување на напојувањето во надворешен детектор од 3.3 V:
• Оневозможено ако се разоружа
• Секогаш оневозможено
• Секогаш овозможено
Рака во ноќен режим Ако е активен, уредот ќе се префрли во вооружен режим кога користи ноќен режим
Предупредување со сирена ако се открие аларм Ако се активни, сирените додадени во системот се сирените кои се активираат доколку се открие аларм
Тест за сигнал за златар Го префрлува уредот во режим на испитување на силата на сигналот
Тест за слабеење Го префрла уредот во режим на тестирање за избледување на сигналот (достапен во детектори со верзија на фирмверот 3.50 и понова)
Упатство за корисникот Го отвора Упатството за употреба на уредот
Привремено деактивирање Две опции се достапни:
Целосно — уредот нема да извршува системски команди или да работи автоматизација
сценарија. Системот ќе ги игнорира алармите на уредот и не
Само капакот — пораки за активирање на тamper копчето на уредот се игнорирани
Дознајте повеќе за привремено деактивирање на уредот
Системот исто така може автоматски да ги деактивира уредите кога е надминат поставениот број на аларми или кога истекува тајмерот за обновување.
Дознајте повеќе за автоматско деактивирање на уредите 
Непарирај го уредот Го исклучува уредот од центар и ги брише неговите поставки

Поставете ги следните параметри во поставките на предавателот:

 • Состојбата на контактот на надворешниот детектор, кој може да биде нормално затворен или нормално отворен.
 • Типот (режимот) на надворешниот детектор кој може да биде бистабилен или пулсен.
 • Тamper режим, кој може да биде нормално затворен или нормално отворен.
 • Алармот активиран од акцелерометарот - можете да го исклучите или вклучите овој сигнал.

Изберете го режимот за напојување за надворешниот детектор:

 • Исклучено кога хабот е разоружан - модулот престанува да го напојува надворешниот детектор при разоружувањето и не обработува сигнали од
  АЛАРМ терминал. При вооружување на детекторот, напојувањето продолжува, но алармните сигнали се игнорираат за
 • Секогаш оневозможено - Предавателот заштедува енергија со исклучување на напојувањето на надворешниот детектор. Сигналите од терминалот ALARM се обработуваат и во пулсен и во бистабилен режим.
 • Секогаш активен - овој режим треба да се користи ако има какви било проблеми во „Исклучено кога хабот е разоружан“. Кога безбедносниот систем е вооружен, сигналите од терминалот ALARM се обработуваат не повеќе од еднаш во три минути во пулсен режим. Ако е избран бистабилен режим, таквите сигнали се обработуваат веднаш.

Ако е избран режимот на работа „Секогаш активен“ за модулот, надворешниот детектор се напојува само во режимот „Секогаш активен“ или „Исклучен кога хабот е разоружан“, без оглед на статусот на безбедносниот систем.

Индикација

настанот Индикација
Модулот е вклучен и регистриран ЛЕР светнува кога ќе се притисне кратко копчето ON.
Регистрацијата не успеа LED трепка 4 секунди со интервал од 1 секунда, а потоа трепка 3 пати брзо (и автоматски се исклучува).
Модулот се брише од списокот на уреди со центар ЛЕД трепка 1 минута со интервал од 1 секунда, а потоа трепка 3 пати брзо (и автоматски се исклучува).
Модулот доби аларм/tamper сигнал LED свети 1 секунда.
Батериите се испразнети Непречено се пали и се гаси кога детекторот или тamper е активиран.

Тестирање на перформанси

Безбедносниот систем Ајакс овозможува спроведување на тестови за проверка на функционалноста на поврзаните уреди.
Тестовите не започнуваат веднаш, туку во период од 36 секунди кога ги користите стандардните поставки. Почетокот на времето за тестирање зависи од поставките на периодот на скенирање на детекторот (пасус на „Златар“ поставки во поставките за центар).

Тест за сигнал за златар
Тест за слабеење

Поврзување на модулот со жичен детектора

Локацијата на предавателот ја одредува неговата оддалеченост од центарот и присуството на какви било пречки помеѓу уредите што го попречуваат преносот на радио сигналот: ѕидови, вметнати објекти со големина на географска големина лоцирани во просторијата.

Проверете го нивото на јачина на сигналот на местото за инсталација

Ако нивото на сигналот е една поделба, не можеме да гарантираме стабилно функционирање на безбедносниот систем. Преземете можни мерки за подобрување на квалитетот на сигналот! Како минимум, поместете го уредот - дури и поместувањето од 20 cm може да го означи квалитетот на приемот.
Ако, по преместувањето, уредот сè уште има мала или нестабилна јачина на сигналот, користете . продолжувач на опсегот на радио сигнал ReX
Предавателот треба да биде вграден во куќиштето на жичниот детектор. Модулот бара простор со следните минимални димензии: 110 × 41 × 24 mm. Ако инсталирањето на предавателот во куќиштето на детекторот е невозможно, тогаш може да се користи кое било достапно радиотранспарентно куќиште.

 1. Поврзете го предавателот со детекторот преку NC/NO контактите (изберете ја соодветната поставка во апликацијата) и COM.

Максималната должина на кабелот за поврзување на сензорот е 150 m (24 AWG искривен пар). Вредноста може да варира кога користите различен тип на кабел.

Функцијата на терминалите на предавателот

AJAX 10306 предавател жичен во безжичен детектор конвертор - функцијата на терминалите на предавателот

+ — — излезно напојување (3.3 V)
АЛАРМ - алармни терминали
TAMP - tampер терминали

ВАЖНО! Не поврзувајте надворешно напојување со излезите за напојување на предавателот.
Ова може да го оштети уредот
2. Обезбедете го предавателот во куќиштето. Пластичните шипки се вклучени во комплетот за инсталација. Препорачливо е да го инсталирате предавателот на нив.

Не инсталирајте го предавателот:

 • Во близина на метални предмети и огледала (тие можат да го заштитат радио сигналот и да доведат до негово слабеење).
 • Поблиску од 1 метар до центар.

Одржување и замена на батеријата

Уредот не бара одржување кога е монтиран во куќиштето на жичен сензор.

Колку уредите Ajax работат на батерии и што влијае на тоа
Замена на батеријата

технолошки спецификации

Поврзување детектор АЛАРМ и ТAMPER (NO/NC) терминали
Режим за обработка на алармни сигнали од детекторот Пулс или бистабилен
Моќ 3 × CR123A, 3V батерии
Способност за напојување на поврзаниот детектор Да, 3.3 V
Заштита од демонтирање Акцелеметар
Фреквенцискиот опсег 868.0–868.6 MHz или 868.7 – 869.2 MHz,
зависи од продажниот регион
Компатибилност Работи само со сите Ajax, хабови и проширување на опсегот
Максимална моќност на излезна RF До 20 mW
модулација ГФСК
Опсег на комуникација До 1,600 м (отсутни пречки)
Пинг интервал за поврзување со ресиверот 12-300 сек
Работна температура Од -25°С до +50°С
Работна влажност До 75%
димензии 100 × 39 × 22 mm
Тежина 74 g

Комплетен сет

 1. предавател
 2. Батерија CR123A - 3 ЕЕЗ
 3. Комплет за инсталација
 4. Quick Start Водич

Гаранција

Гаранција за производите на компанијата „AJAX SYSTEMS MANUFACTURING“ со ограничена одговорност важи 2 години по купувањето и не се однесува на претходно инсталираната батерија.
Ако уредот не работи правилно, треба да го сервисирате - во половина од случаите, техничките проблеми може да се решат од далечина!

Целиот текст на гаранцијата
Договорот со корисникот
Техничка поддршка: [заштитена по е-пошта]

Документи / ресурси

AJAX 10306 предавател жичен во безжичен детектор конвертор [pdf] Упатство за употреба
10306, Предавател поврзан со безжичен детектор конвертор

Остави коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена