Влез за водич за сопственици на домови: Климатизација

Упатства за употреба и одржување на сопствениците на домови

Климатизацијата може во голема мера да го подобри удобноста на вашиот дом, но ако ја користите неправилно или неефикасно, ќе резултира со потрошена енергија и фрустрација. Овие совети и предлози се дадени за да ви помогнат да го максимизирате вашиот систем за климатизација. Вашиот систем за климатизација е систем за целата куќа. Единицата за климатизација е механизмот што произведува поладен воздух. Системот за климатизација вклучува сè што е внатре во вашиот дом вклучувајќи, на прampле, завеси, ролетни и прозорци. Вашиот домашен климатизација е затворен систем, што значи дека внатрешниот воздух постојано се рециклира и лади додека не се постигне саканата температура на воздухот. Топлиот надворешен воздух го нарушува системот и го оневозможува ладењето. Затоа, треба да ги држите сите прозорци затворени. Топлината од сонцето што сјае низ прозорците со отворени завеси е доволно интензивна за да се надмине ефектот на ладење на системот за климатизација. За најдобри резултати, затворете ги завесите на овие прозорци. Времето влијае на вашите очекувања од единицата за климатизација. За разлика од сијалицата, која веднаш реагира кога ќе вклучите прекинувач, единицата за климатизација започнува процес само кога ќе го поставите термостатот. За прampЛе, ако се вратите дома во 6 часот кога температурата достигна 90 степени целзиусови и го поставите термостатот на 75 степени, единицата за климатизација ќе почне да се лади, но ќе треба многу подолго да ја достигне саканата температура. Сонцето во текот на целиот ден не го загрева само воздухот во куќата, туку и ѕидовите, тепихот и мебелот. Во 6 часот, единицата за климатизација започнува да го лади воздухот, но ѕидовите, тепихот и мебелот ослободуваат топлина и го поништуваат ова ладење. До моментот кога единицата за климатизација ги излади ѕидовите, тепихот и мебелот, можеби сте го изгубиле трпението. Ако вечерното ладење е вашата примарна цел, поставете го термостатот на умерена температура наутро додека куќата е поладна и дозволете му на системот да ја одржува поладна температура. Потоа можете малку да ја намалите поставката за температура кога ќе пристигнете дома, со подобри резултати. Штом ќе работи клима уредот, поставувањето на термостатот на 60 степени нема да го излади домот побрзо и може да резултира со замрзнување на уредот и воопшто да не работи. Продолжената употреба под овие услови може да го оштети уредот.

Прилагодете ги отворите за вентилација

Максимизирајте го протокот на воздух во зафатените делови од вашиот дом со прилагодување на отворите за проветрување. Исто така, кога ќе се сменат сезоните, наместете ги за удобно загревање.

Ниво на компресор

Одржувајте го компресорот за климатизација во положба на ниво за да спречите неефикасно работење и оштетување на опремата. Видете исто така запис за оценување и дренажа.

овлажнител

Ако на системот за печки е инсталиран овлажнител, исклучете го кога користите климатизација; во спротивно, дополнителната влага може да предизвика замрзнување на системот за ладење.

Упатства за производителот

Упатството за производителот го одредува одржувањето на кондензаторот. Одгview и внимателно следете ги овие точки. Бидејќи системот за климатизација е комбиниран со системот за греење, исто така следете ги упатствата за одржување на вашата печка како дел од одржувањето на системот за климатизација.

Варијации на температурата

Температурите може да варираат од соба во соба за неколку степени. Оваа разлика произлегува од варијабли како што се планот на подот, ориентацијата на домот на парчето, видот и употребата на облоги на прозорецот и сообраќајот низ домот.

Совети за смена на проблеми: Нема климатизација

Пред да повикате на услуга, проверете за да ги потврдите следниве ситуации:
● Термостатот е поставен да се лади, а температурата е поставена под собната температура.
Cover Капак на панелот на дувалка е правилно поставен за да работи вентилаторот (вентилаторот) на печката. Слично на начинот на кој работи вратата на фен за облека, овој панел турка копче што му дава на моторот на вентилаторот да знае дека е безбедно да се вклучи. Ако не се притисне тоа копче, вентилаторот нема да работи.
On Вклучени се прекинувачите за климатизација и печка на главната електрична табла. (Запомнете дали прекинувачот се сопнува, мора да го свртите од исклучената позиција во положбата за исклучување пред да можете повторно да ја вклучите.)
Switch Вклучен е прекинувачот од 220 волти на надворешниот wallид во близина на климатизерот.
● Вклучено е прекинувачот од страната на печката.
● Осигурувачот во печката е добар. (Погледнете ја литературата за производителот за големината и локацијата.)
● Чистиот филтер овозможува соодветен проток на воздух. Отвори се отвори за отвори во одделни простории.
Returns Враќањето на воздухот е непречено.
● Климатизерот не замрзнал од прекумерна употреба.
● Дури и ако советите за смена на проблеми не идентификуваат решение, информациите што ги собирате ќе бидат корисни за давателот на услуги што го повикувате.

[Градител] Упатства за ограничена гаранција

Системот за климатизација треба да одржува температура од 78 степени или диференцијал од 18 степени од надворешната температура, измерена во центарот на секоја просторија на висина од пет стапки над подот. Поставките за пониска температура често се можни, но ниту производителот ниту [Градителот] ги гарантираат.

Компресор

Компресорот за климатизација мора да биде во израмнета положба за да работи правилно. Ако се реши за време на гарантниот период, [Градител] ќе ја поправи оваа ситуација.

Течноста за ладење

Надворешната температура мора да биде 70 степени Фаренхајт или повисока за изведувачот да додаде течност за ладење во системот. Ако вашиот дом бил завршен во текот на зимските месеци, ова полнење на системот веројатно нема да биде готово и [Builder] ќе треба да го наплати на пролет. Иако ја проверуваме и документираме оваа состојба ориентирана, го поздравуваме вашиот повик да нè потсетиме на пролет.

Неитни случаи

Недостаток на услуга за климатизација не е итен случај. Изведувачите на климатизација во нашиот регион реагираат на барањата за услуги за климатизација во текот на вообичаеното работно време и по редоследот по кој тие ги добиваат.

Водич за сопственици на климатизација на домови - Преземи [оптимизиран]
Водич за сопственици на климатизација на домови - превземи

Остави коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена