File:Ajax logo.svg - Wikimedia CommonsУпатство за употреба на KeyPad
Ажурирани март 24, 2021Безжична тастатура на допир со тастатура AJAX 8706

Тастатура е безжична внатрешна тастатура осетлива на допир за управување со безбедносниот систем Ајакс. Дизајниран за внатрешна употреба. Со овој уред, корисникот може да го вооружи и разоружа системот и да го види неговиот безбедносен статус. Тастатурата е заштитена од обиди да се погоди лозинката и може да вклучи тивок аларм кога лозинката се внесува под принуда.
Поврзувајќи се со безбедносниот систем Ajax преку обезбеден радио протокол на Jeweler, тастатурата комуницира со центарот на оддалеченост до 1,700 m во видното поле.
предупредување Тастатурата работи само со Ajax хабови и не поддржува поврзување преку Oxbridge Plus или модули за интеграција на касети.
Уредот се поставува преку апликациите Ajax за iOS, Android, macOS и Windows.
Купете тастатура Тастатура

Функционални елементиБезжична тастатура на допир AJAX 8706 Keypad - Функционални елементи

 1. Индикатор за вооружен режим
 2. Индикатор за разоружан режим
 3. Индикатор за режим на ноќта
 4. Индикатор за дефект
 5. Блокот на нумерички копчиња
 6. Копчето „Исчисти“.
 7. Копче „Функција“
 8. Копче „рака“
 9. Копчето „Разоружи“.
 10. Копчето „Ноќен режим“.
 11. Tamper копче
 12. Копче за вклучување / исклучување
 13. QR code

За да го отстраните панелот SmartBracket, лизнете го надолу (потребен е перфориран дел за активирање на tamper во случај на каков било обид да го откинете уредот од површината).

Принцип на работа

Тастатурата е стационарен контролен уред кој се наоѓа во затворен простор. Неговите функции вклучуваат вооружување/разоружување на системот со нумеричка комбинација (или само со притискање на копчето), активирање Ноќен режим, означување на безбедносниот режим, блокирање кога некој се обидува да ја погоди лозинката и кревање тивок аларм кога некој го принудува корисникот да разоружајте го системот.
KeyPad ја означува состојбата на комуникација со хабот и дефектите на системот. Копчињата се обележуваат откако корисникот ќе ја допре тастатурата за да можете да го внесете кодот за пристап без надворешно осветлување. KeyPad исто така користи звучен сигнал за индикација.
За да ја активирате KeyPad, допрете ја тастатурата: позадинското осветлување ќе се вклучи, а звукот на сигналот ќе покаже дека KeyPad се разбудила.
Ако батеријата е слаба, задното осветлување се вклучува на минимално ниво, без оглед на поставките.
Ако не ја допрете тастатурата 4 секунди, тастатурата го намалува позадинското осветлување, а по уште 12 секунди, уредот се префрла во режим на мирување.
инструкции При префрлување во режим на мирување, KeyPad ги чисти внесените команди!
Тастатурата поддржува шифри од 4-6 цифри. Внесената лозинка се испраќа до центарот по притискање на копчето:Амазон Алекса  (рака), Безжична тастатура на допир со тастатура AJAX 8706 - ИКОНА 1(разоружа) илиБезжична тастатура на допир со тастатура AJAX 8706 - ИКОНА  (Ноќен режим). Неточните команди може да се ресетираат со копчето (Reset).
Кога се внесува неточен лозински код три пати во текот на 30 минути, KeyPad се заклучува за претходно поставеното време од страна на корисникот на администраторот. Откако KeyPad е заклучен, центарот ги игнорира сите команди, истовремено известувајќи ги корисниците на безбедносниот систем за обидот да се погоди лозинката. Корисникот на администраторот може да го отклучи KeyPad во апликацијата. Кога ќе истече однапред поставеното време, KeyPad автоматски се отклучува.
Тастатурата овозможува вооружување на системот без лозинка: со притискање на копчето Амазон Алекса(Рака). Оваа функција е стандардно оневозможена.
Кога ќе се притисне копчето за функција (*) без да го внесете кодот за пристап, јазолот ја извршува командата доделена на ова копче во апликацијата.
Тастатурата може да ја извести безбедносната компанија за насилно разоружување на системот. Кодот за принуда - за разлика од копчето за паника - не ги активира сирените. Тастатурата и апликацијата известуваат за успешно разоружување на системот, но безбедносната компанија добива аларм.

Индикација

Кога ја допирате тастатурата, се буди истакнувајќи ја тастатурата и укажува на безбедносниот режим: вооружен, разоружан или ноќен режим. Безбедносниот режим е секогаш актуелен, без оглед на контролниот уред што се користеше за негово менување (клучна фоб или апликација).

настанот Индикација
Индикатор за дефект X трепка Индикаторско известување со отвор на центар или капак на тастатурата. Можете да проверите
причината за дефект во апликацијата Ајакс безбедносен систем
Притиснето е копчето за тастатура Краток сигнал, моменталната LED состојба на вооружувањето на системот трепка еднаш
Системот е вооружен Краток звучен сигнал, LED индикаторот за вооружен режим / режим за ноќ се пали
Системот е разоружан Се палат два кратки звучни сигнали, LED разоружан LED индикатор
Неточна лозинка Долг звучен сигнал, позадинското осветлување на тастатурата трепка 3 пати
Не успеа да се вооружи еден или повеќе детектори (на пр. се отвори прозорец) Долг звучен сигнал, индикаторот за режим на безбедност трепка 3 пати
Неисправност се открива при вооружување (на пр., детекторот е изгубен) Долг сигнал, моменталната LED состојба на вооружувањето на системот трепка 3 пати
Центарот не реагира на командата - нема врска Долг звучен сигнал, индикаторот за дефект се пали
KeyPad е заклучен по 3 неуспешни обиди за внесување на кодот за пристап Долг звучен сигнал, индикаторите за безбедносен режим трепкаат истовремено
Слаба батерија По вооружувањето/разоружувањето на системот, индикаторот за дефект непречено трепка. Тастатурата е заклучена додека индикаторот трепка. Кога ја активирате тастатурата со ниски батерии, ќе звучи со долг звучен сигнал, индикаторот за дефект непречено светнува и потоа се исклучува

Поврзување
Пред да го поврзете уредот:

 1. Вклучете го центар и проверете ја неговата Интернет-врска (логото свети бело или зелено).
 2. Инсталирајте ја апликацијата Ајакс. Направете сметка, додадете центар во апликацијата и создадете барем една просторија.
 3. Осигурете се дека центарот не е вооружен и тој не се ажурира со проверка на неговиот статус во апликацијата Ајакс.

предупредување Само корисниците со администраторски права можат да додадат уред во апликацијата

Како да го поврзете KeyPad со центар:

 1. Изберете ја опцијата Додади уред во апликацијата Ајакс.
 2. Именувајте го уредот, скенирајте / напишете го рачно QR-кодот (лоциран на телото и пакувањето) и изберете ја просторијата за локација.
 3. Изберете Додај - одбројувањето ќе започне.
 4. Вклучете ја тастатурата со држење на копчето за вклучување 3 секунди - ќе трепка еднаш со позадинското осветлување на тастатурата.

За да дојде до откривање и спарување, тастатурата треба да се наоѓа во рамките на покриеноста на безжичната мрежа на центарот (на истиот заштитен објект).
Барањето за поврзување со хабот се пренесува кратко време во моментот на вклучување на уредот.
Ако тастатурата не успеа да се поврзе со центарот, исклучете ја 5 секунди и обидете се повторно.
Поврзаниот уред ќе се појави во списокот со уреди со апликации. Ажурирањето на статусите на уредот во списокот зависи од интервалот на пинг на детекторот во поставките на центарот (зададената вредност е 36 секунди).
предупредување Нема однапред поставени лозинки за KeyPad. Пред да користите KeyPad, поставете ги сите потребни лозинки: заеднички, личен и код за принуда доколку сте принудени да го разоружате системот.
Избирање на локацијата
Локацијата на уредот зависи од неговата оддалеченост од хабот и од пречките што го попречуваат преносот на радио сигналот: ѕидови, ури, големи предмети во просторијата.
предупредување Уредот е развиен само за внатрешна употреба.
Не инсталирајте тастатура:

 1. Во близина на опремата за радио-пренос, вклучително и таа што работи во мобилни мрежи 2G / 3G / 4G, Wi-Fi рутери, примопредаватели, радио станици, како и центар на Ajax (користи GSM мрежа).
 2. Близу до електрични жици.
 3. Блиску до метални предмети и огледала може да предизвика слабеење или засенчување на радио сигналот.
 4. Надвор од просториите (на отворено).
 5. Внатре во просториите со температура и влажност надвор од опсегот на дозволените граници.
 6. Поблиску од 1 m до центар.

предупредување Проверете ја јачината на сигналот за златар на локацијата за инсталација

За време на тестирањето, нивото на сигналот се прикажува во апликацијата и на тастатурата со индикатори за безбедносниот режимАмазон Алекса  (вооружен режим), Безжична тастатура на допир со тастатура AJAX 8706 - ИКОНА 1(Разоружан режим), Безжична тастатура на допир со тастатура AJAX 8706 - ИКОНА(Ноќен режим) и индикатор за дефект X.
Ако нивото на сигналот е ниско (една лента), не можеме да гарантираме стабилна работа на уредот. Преземете ги сите можни мерки за подобрување на квалитетот на сигналот. Барем, поместете го уредот: дури и поместувањето од 20 cm може значително да го подобри квалитетот на приемот на сигналот.
Ако уредот има мала или нестабилна јачина на сигналот дури и по преместувањето, користете a Проширувач на опсег на радио сигнали ReX.
Тастатурата е дизајнирана за работа кога се меша со вертикалната површина. Кога користите тастатура во раце, не можеме да гарантираме успешно функционирање на тастатурата со сензори.

Државите

 1. Уредисимбол 1
 2. Тастатура
Параметар Вредност
температура температурата на уредот. Измерено на
процесор и постепено се менува
Јачина на сигнал за златар Јачина на сигналот помеѓу хабот и KeyPad
Полнење на батеријата Нивото на батеријата на уредот. Достапни се две состојби:
OK
Батеријата е испразнета
Како се прикажува полнењето на батеријата во апликациите на Ajax
Капак Тamper режим на уредот, кој реагира на одвојување или оштетување на телото
врска Статус на врска помеѓу центар и тастатурата
Пренесено преку ReX Го прикажува статусот на користење на продолжувачот на опсег ReX
Привремено деактивирање Го прикажува статусот на уредот: активен, целосно оневозможен од корисникот или само забележува тamper копчето е оневозможено
фирмверот Верзија на детектор
ID на уредот Идентификација на уредот

Подесувања

 1. Уредисимбол 1
 2. Тастатура
 3. Подесувањапоставување
Поставување на Вредност
Име Името на уредот може да се уредува
соба Избирање на виртуелна просторија на која is е доделен уредот
Дозволи за вооружување / разоружување Избирање на безбедносната група на која assigned е доделен KeyPad
Прилагодувања за пристап Избор на начин на вери вооружување/разоружување
Само код на тастатурата
Само кориснички лозинка
Тастатура и кориснички пристапен код
Код на тастатурата Поставување на пристапен код за вооружување / разоружување
Код за принуда Поставување код за облекување за тивок аларм
Функција на копче Избор на функцијата на копчето *Исклучено — копчето за функција е оневозможено и не извршува никакви команди кога
притиснато Аларм - со притискање на копчето Функција, системот испраќа аларм до станицата за следење на безбедносната компанија и до сите корисници
Исклучи го меѓусебно поврзан аларм за пожар — кога ќе се притисне, го исклучува алармот на
Детектори FireProtect/FireProtect Plus. Функцијата работи само ако е меѓусебно поврзана
FireProtect Alarms е овозможено Дознајте повеќе
Вооружување без лозинка Ако е активен, системот може да се вооружи со притискање на копчето Arm без лозинка
Автоматско заклучување на неовластен пристап Ако е активна, тастатурата е заклучена за претходно поставеното време откако ќе ја внесете погрешната лозинка три пати по ред (во текот на 30 минути). За тоа време, системот не може да се разоружа преку тастатурата
Време на автоматско заклучување (мин.) Период на заклучување по погрешни обиди за лозинка
Осветленост Осветленоста на позадинското осветлување на тастатурата
Волумен Волуменот на звучникот
Предупредување со сирена ако е притиснато копчето за паника Поставката се појавува ако е избран режимот Аларм за копчето Функција.
Ако е активно, притискањето на копчето за функција ги активира сирените инсталирани на објектот
Тест за сигнал за златар Го префрлува уредот во режим на испитување на силата на сигналот
Тест за слабеење Ја префрла тастатурата во режим на тестирање за избледување на сигналот (достапен кај уреди со верзија 3.50 и понова)
Привремено деактивирање Дозволува корисникот да го исклучи уредот без да го отстрани од системот. Достапни се две опции:
Целосно - уредот нема да извршува системски команди или да учествува во сценарија за автоматизација и системот ќе
игнорирајте ги алармите на уредот и само другите известувани - системот ќе ги игнорира само известувањата на уредот tampкопче er Дознајте повеќе за привремено деактивирање на уредите
Упатство за корисникот Го отвора упатството за употреба на KeyPad
Непарирај го уредот Го исклучува уредот од центар и ги брише неговите поставки

Тастатурата овозможува поставување и општи и лични шифри за секој корисник.
За да инсталирате лична лозинка:

 1. Одете во професионалните поставки (Поставки на Hub поставување   Корисници Вашите професионални поставки)
 2. Кликнете на Поставки за код за пристап (во ова мени можете да го видите и корисничкиот идентификатор)
 3. Поставете го Корисничкиот код и Код за принуда

инструкции Секој корисник поставува личен код за пристап поединечно!

Управување со безбедноста со лозинки
Можете да ја контролирате безбедноста на целиот објект или одделни групи користејќи вообичаени или лични лозинки (конгарирани во апликацијата).
Ако се користи лична лозинка, името на корисникот кој го вооружил/разоружал системот се прикажува во известувањата и во доводот за настани на центарот. Ако се користи заедничка лозинка, името на корисникот кој го сменил безбедносниот модел не се прикажува.
Безбедносно управување со целиот објект со користење на заедничка лозинка
Внесете ја заедничката лозинка и притиснете го вооружувањетоАмазон Алекса/разоружувањеБезжична тастатура на допир со тастатура AJAX 8706 - ИКОНА 1 / Активирање на режимот за ноќБезжична тастатура на допир со тастатура AJAX 8706 - ИКОНА .
За прampна 1234 Амазон Алекса
Група за управување со безбедноста со заедничка лозинка
Внесете ја заедничката лозинка, притиснете го *, внесете го ID на групата и притиснете го вооружувањетоАмазон Алекса/разоружувањеБезжична тастатура на допир со тастатура AJAX 8706 - ИКОНА 1 / Активирање на режимот за ноќБезжична тастатура на допир со тастатура AJAX 8706 - ИКОНА.
За прample 1234 * 02
Што е група на лична карта?
Ако група е доделена на тастатурата (работа за дозвола за вооружување / разоружување во поставките на тастатурата), не треба да го внесувате ID на групата. За управување со режимот на вооружување на оваа група, доволно е внесување на заедничка или лична лозинка.
Забележете дека ако група е доделена на KeyPad, нема да можете да управувате со Ноќен режим користејќи заедничка лозинка.
Во овој случај, со Ноќен режим може да се управува само со лична лозинка (ако корисникот ги има соодветните права).
Права во безбедносниот систем Ајакс
Безбедносно управување со целиот објект со користење на лична лозинка
Внесете кориснички ID, притиснете *, внесете ја личната лозинка и притиснете го вооружувањетоАмазон Алекса/разоружување Безжична тастатура на допир со тастатура AJAX 8706 - ИКОНА 1/ Активирање на режимот за ноќБезжична тастатура на допир со тастатура AJAX 8706 - ИКОНА .
За прample 02 * 1234 Амазон Алекса
Што е кориснички проект?
Групно управување со безбедноста со употреба на лична лозинка
Внесете кориснички ID, притиснете *, внесете лична лозинка, притиснете *, внесете ID на групата и притиснете го вооружувањетоАмазон Алекса/разоружување Безжична тастатура на допир со тастатура AJAX 8706 - ИКОНА 1/ Активирање на режимот за ноќБезжична тастатура на допир со тастатура AJAX 8706 - ИКОНА .
За прampле: 02 * 1234 * 05 Амазон Алекса
Што е група на лична карта?
Ако група е доделена на тастатурата (Дозвола за вооружување / разоружување во поставките на тастатурата), не треба да го внесувате ID на групата. За управување со режимот на вооружување на оваа група, доволно е внесување на лична лозинка.
Користење на лозинка за принудување
Лозинката за присилување ви овозможува да подигнете тивок аларм и да имитирате деактивирање на алармот. Тивок аларм значи дека апликацијата Ајакс и сирените нема да викаат и да ве изложуваат. Но, безбедносна компанија и други корисници ќе бидат веднаш предупредени. Можете да користите и лична и заедничка лозинка за принуда.
Што е лозинка за принуда и како ја користите?
инструкции Сценаријата и сирените реагираат на разоружување под присила на ист начин како и на нормалното разоружување.
Да користите заедничка лозинка за принудување:
Внесете ја вообичаената лозинка и притиснете го копчето за разоружувањеБезжична тастатура на допир со тастатура AJAX 8706 - ИКОНА 1 .
За прampле, 4321 Безжична тастатура на допир со тастатура AJAX 8706 - ИКОНА 1
Да користите лична лозинка за принудување:
Внесете кориснички ID, притиснете *, потоа внесете ја личната лозинка за принуда и притиснете го копчето за разоружувањеБезжична тастатура на допир со тастатура AJAX 8706 - ИКОНА 1.
За прampле: 02 * 4422 Безжична тастатура на допир со тастатура AJAX 8706 - ИКОНА 1
Како функционира функцијата за повторно исклучување на алармот
Со помош на тастатурата, можете да го исклучите алармот за меѓусебно поврзаните детектори со притискање на копчето Функција (ако е овозможено соодветното поставување). Реакцијата на системот на притискање на копче зависи од состојбата на системот:
Меѓусебно поврзаните FireProtect аларми веќе се пропагирани -– со првото притискање на копчето Функција се исклучуваат сите сирени на повторните детектори, освен оние што го регистрирале алармот. Со повторно притискање на копчето се исклучува звукот на преостанатите детектори.
Времето на одложување на меѓусебно поврзаните аларми трае -– со притискање на копчето Функција, сирената на активираниот детектор FireProtect/FireProtect Plus се исклучува.
Дознајте повеќе за меѓусебно поврзаните аларми на повторните детектори
Тестирање на функционалност
Безбедносниот систем Ајакс овозможува спроведување на тестови за проверка на функционалноста на поврзаните уреди.
Тестовите не започнуваат веднаш, туку во период од 36 секунди кога се користат стандардните поставки. Времето за тестирање започнува во зависност од поставките на периодот на скенирање на детекторот (пасус за поставките „Jweller“ во поставките за центар).
Тест за сигнал за златар
Тест за слабеење
инсталација
предупредување Пред да го инсталирате детекторот, проверете дали сте ја одбрале оптималната локација и дали е во согласност со упатствата содржани во овој прирачник!
инструкции Тастатурата треба да биде прикачена на вертикалната површина.

 1. Прикачете го панелот SmartBracket на површината со помош на завртки во комплет, користејќи најмалку две ксинг точки (една од нив - над тampер). Откако ќе изберете друг хардвер за прицврстување, проверете дали тие не го оштетуваат или деформираат панелот.
  предупредување Двостраната леплива лента може да се користи само за привремено прикачување на тастатурата. Лентата ќе се исуши со текот на времето, што може да резултира со паѓање на тастатурата и оштетување на уредот.
 2. Ставете ја тастатурата на таблата за прицврстување и затегнете ја завртката за монтирање на долната страна на телото.

Штом тастатурата ќе се стави во SmartBracket, таа ќе трепка со LED X (Грешка) - ова ќе биде сигнал дека тamper е активирано.
Ако индикаторот за дефект X не трепка по инсталацијата во SmartBracket, проверете го статусот на tamper во апликацијата Ajax и потоа проверете ја затегнатоста на Xing на панелот.
Ако тастатурата се откине од површината или се извади од таблата за прикачување, ќе го добиете известувањето.
Одржување на тастатурата и замена на батеријата
Редовно проверувајте ја оперативната способност на KeyPad.
Батеријата инсталирана во тастатурата обезбедува автономно работење до 2 години (со фреквенција на испитување до центарот од 3 минути). Ако батеријата на тастатурата е празна, безбедносниот систем ќе ги испрати соодветните известувања, а индикаторот за дефект непречено ќе светне и ќе се гаси по секое успешно внесување на лозинката.
Колку уредите Ajax работат на батерии и што влијае на тоа
Замена на батеријата
Комплетен сет

 1. Тастатура
 2. Панел за монтирање SmartBracket
 3. Батерии ААА (прединсталирани) - 4 ЕЕЗ
 4. Комплет за инсталација
 5. Quick Start Водич

Технички карактеристики

Тип на сензор Капацитивни
Анти-тamper прекинувач Да
Заштита од погодување на кодот за пристап Да
Фреквенцискиот опсег 868.0 - 868.6 MHz или 868.7 - 869.2 MHz во зависност од регионот на продажба
Компатибилност Работи само со сите продолжувачи на опсегот на Ajax и хабови
Максимална моќност на излезна RF До 20 mW
Модулација на радио сигналот ГФСК
Опсег на радио сигнал До 1,700 м (ако нема препреки)
Напојување 4 × AAA батерии
Напојување волtage 3 V (батериите се инсталирани во парови)
Траење на батеријата До 2 години
Метод на инсталација Во затворени простории
Работен температурен опсег Од -10 ° C до + 40 ° C
Работна влажност До 75%
Целосни димензии 150 × 103 × 14 mm
Тежина 197 g
сертификација Безбедносен степен 2, еколошка класа II во согласност со барањата на EN 501311, EN 50131-3, EN
-50131 5 3-

Гаранција
Гаранција за производите на компанијата „AJAX SYSTEMS MANUFACTURING“ со ограничена одговорност важи 2 години по купувањето и не се однесува на претходно инсталираната батерија.
Ако уредот не работи правилно, прво треба да контактирате со службата за поддршка - во половина од случаите, техничките проблеми може да се решат од далечина!
Целиот текст на гаранцијата
Договорот со корисникот
Техничка поддршка: support@ajax.системи

Документи / ресурси

Безжична тастатура на допир со тастатура AJAX 8706 [pdf] Упатство за употреба
8706, Безжична тастатура на допир со тастатура
Безжична тастатура на допир со тастатура AJAX 8706 [pdf] Упатство за употреба
8706 KeyPad Безжична тастатура на допир, 8706, Keypad, безжична тастатура на допир
Безжична тастатура на допир со тастатура AJAX 8706 [pdf] Упатство за употреба
8706, безжична тастатура на допир на тастатура, 8706 безжична тастатура на допир на тастатура

Референци

Остави коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *